Stojanović: Cilj nam je da stvorimo uslove za kontinuirano pružanje usluga personalne asistencije (video)

Uz cilju objezbjeđivanja održivog sistema socijalne zaštite za lica sa invaliditetom i to kroz razvoj i kontinuirano pružanje usluga personalne asistencije, Udruženje paraplegičara za Bijelo Polje i Mojkovac pokrenulo je projekat „Stvaranje jednakih mogućnosti za život u zajednici LSI“.

Projekat će biti realizovan u narednih 12 mjeseci, u partnerstvu sa Udruženjem mladih volonetra „Iskra“, a uz finansijsku podršku Ministarstva  finansija i socijalnog staranja, saopšteno je na današnjoj konferenciji za medije.

Vanja Mašković iz Centra za socijalni rad, ustanove koja će pružati pomoć u realizaciji projektnih aktivnosti, istakla je danas da je riječ o projektu od izuzetnog značaja, ne samo za lica sa invaliditetom, već i za buduće personalne asistente.

„Centar za socijalni rad uvijek je tu da podrži sve aktivnosti Udruženja paraplegičara, zato smo i ovoga puta tu, kako bi dali zajednički doprinos unapređenju kvaliteta života OSI, što je zapravo i glavni cilj ovog projekta“, kazala je Mašković.

Realizacijom projekta, kako je kazala Mašković, unaprijediće se i kapaciteti Udruženja paraplegičara Bijelo Polje u procesu pružanja usluge personalne asitencije za lica sa invaliditetom.

Saopštila je i da će biti organizovana obuka za deset personalnih asistenata sa Biroa rada i to uz obezbjeđenje sertifikata, a uslugu perosnalne asistencije pružaće za četiri korisnika u trajanju od četiri mjeseca.

„Takođe, biće organizovane dvije radionice za 10 korisnika/ca usluge podrške za život u zajednici, odnosno personalne asistencije, kako bi ih informisali  o njihovim pravima i obavezama“, kazala je Mašković iz Centra za socijalni rad, napominjući da će realizaciju projekta pratiti kvalitetna medijska kampanja.

Asistent na projektu „Stvaranje jednakih mogućnosti za život u zajednici LSI“, Marko Stojanović, kazao je na današnjoj konferenciji da je personalna asistencija usluga koja  je neophodna za sva lica sa invaliditetom, ne samo zbog njihovog zdravstvenog stanja, već i zbog nepristupačnosti terena i objekata.

„Čini se na da ni na lokalnom,  a ni na nacionalnom nivou, nije u dovoljnoj mjeri perpoznata važnost pružanja ove usluge, pa ćemo kroz ovaj projekat pokušati da podignemo svijest, ne samo kod lica sa invaliditetom i potencijalnih asistenata, već i kod institucija i nadležnih državnih organa“, naveo je  Stojanović.

On je istakao i da su usluge personalne asistenije do sada uglavnom bili povremene, pružale su se u toku trajanja određenog projekta, te da je to jedan od najvećih problema.

„Zato ovim projektom želimo da stvorimo uslove da se ta usluga  pruža kontinuirano. Iz toga razloga, uz pomoć Centra za socijalni rad, ali i drugih asistenacija, želimo da na kvalitetan način obučimo asistentem jer to zaista nije lak posao, već zahtijeva posvećenost i primjenu određenih standarda u radu sa licima sa inavliditetom“, podvukao je Stojanović.

Direktna ciljna grupa, kako je saopštio, jesu osobe sa težim stepenom tjelesnog i senzornog invaliditeta, a za asistente će obučiti ona lica iz kategorije teže zapošljivih, koja se nalaze na evidenciji Biroa rada.

„Tako da će ovaj projekat doprinijeti smanjenju nezaposlenosti kod teže zapošljivih lica, a i samih osoba sa invaliditetom, kojima se pruža mogućnost da zarađuju za život obavljajući one poslove koje su samostalno odabrali, naravno uz servise podrške“, poručio je asistent na projektu „Stvaranje jednakih mogućnosti za život u zajednici LSI“.

On je zahvalio Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, koje je, kako je rekao, prepoznalo značaj ovog projekta.

 

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić