U bjelopoljskoj bolnici počeo sa radom PCR aparat

U Opštoj bolnici u Bijelom Polju pušten je u rad PCR aparat, kojim će dodatno biti unaprijeđen rad ove ustanove, saopštila je za Radio Bijelo Polje, dr Alisijana Ćatović  specijalista kliničke biohemije. Ona je kazala,  da je u toj ustanovi  sada moguće raditi sve nalaze, kako za bolničke tako i za ambulantne pacijente.

,, Testiranje će, kao i do sada, nastaviti da radi epidemiološka služba. Ta služba  će vršiti uzorkovanje pacijenata, jer je to veoma skupa analiza, dok će se  kod nas obrađivati uzorci. Izabrani ljekari će po indikacijama pisati upute za testiranje na Sars/Cov2 pcr tehnikom. Epidemiološka služba će raditi uzorkovanje i za naše pacijente koji su hospitalizovani na odjeljenjima Opšte bolnice“, istakla je dr Ćatoić.

Za početak će, kako je naglasila, biti uzeti uzorci pacijentima iz bjelopoljske opštine.

,,Planirano je da se rade uzorci i za pacijente iz okolnih opština, ali sve u zavisnosti od kapaciteta, brzine odrađivanja aparata i hitnosti“, istakla je dr Ćatović.

Opštu bolnicu u Bijelom Polju, na dan puštanja u rad ovog aparata, posjetila je i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Opšta bolnica Bijelo Polje