Pokrenuli Mini ligu za djevojčice u cilju razvoja ženskog rukometa (video)

Rukometni klub Jedinstvo pokrenuo je Mini ligu za djevojčice sa ciljem daljeg razvoja ženskog rukometa u Bijelom Polju, saopštio je trener Marko Stojanović.

Gostujući u emisiji „Sportski magazin“, Radija Bijelo Polje, Stojanović je kazao da se u okviru lige takmiči šest ekipa, a do sada su odigrana dva kola.

„S obzirom da imamo veliki broj djevojčica uzrasta od 2010. do 2014. godišta, odlučili smo da uz pomoć naših prijatelja pokrenemo Put Gross Mini ligu, kako bi djeci pružili priliku da se takmiče i još više zavole ovaj sport. Iskren da budem, nijesam očekivao da će ova liga izazvati ovoliko oduševljenje kod naših djevojčica, a posebno je važno što će  steći iskustvo, samopouzdanje, ali i razviti takmičarski duh, kako bi što spremnije dočekale zvanična takmičenja, koje ih očekuju u septembru i oktobru“, kazao je trener ženskog tima RK Jedinstvo.

Stojanović je istakao i da im je cilj da kroz kvalitetan trenažni proces, ali i kroz takmičenja, stvore zdrave temelje za razvoj ženskog rukometa.

„Rukometni klub Jedinstvo ima velki potencijal, imamo masovnost iz koje treba da proistekne kvalitet i rezultat. Takođe, organizacija ove lige je odličan način da djecu pripremimo za zvanična takmičenja, da im pomognemo da razbiju tremu, da im pokažemo da brinemo o njima,  da su nam važne, a u tome nam pomaže, pored generalnog sponzora, Centar za sport i rekreaciju i Gimnazija „Miloje Dobrašinović“. Dakle, svi zajedno radimo za dobrobit djece“, poručio je trener Stojanović.

U okviru Mini lige takmiči se šest ekipa, a to su zapravo sve članice bjelopoljskog Jedinstva.

„Preko 45 djevojčica iz našeg kluba je uključeno u ovu Mini ligu, same su smišljale nazive ekipa, ove malo starije su dobile i ulogu trenera, neke rade zapise, mjere vrijeme, dijele informacije putem društvenih mreža, tako da je ovo bukvalno njihovo takmičenje. Igra se dvokružni sistem, utakmice su svake druge nedjelje, a na kraju će najboljima  biti dodijeljene nagrade, medalje i priznanja“, naveo je Stojanović.

Istakao je i da se već izdvajaju neke rukometašice, a na kraju svakog kola bira se i najbolja igračica.

„Za sada se ističu Anđelina Dangubić, Vasilia Ignjatović, tu je i Mila Ćorović, a očekujem da se još njih istakne, s obzirom da će liga trajati do kraja maja“, podvukao je Stojanović, dodajući da im je cilj da Mini liga za djevojčice preraste u tradicionalni sportski događaj.

U toku je Liga mlađih pionirki, a rukometašice Jedinstva su u prvom kolu bile slobodne.

„Moramo da odigramo još neke zaostale meče iz prvog dijela, ali imamo kvalitetnu ekipu, djevojčice vrijedno rade, tako da očekujem da ćemo biti među top četiri ekipe“, istakao je Stojanović.

Kazao je i da je uvjeren da će se o toj generaciji 2008-09 godište tek pričati, a da se u klubu ozbiljno  radi potvrđuje, kako je rekao Stojanović, i to što su poziv za reprezentaciju dobile tri mlađe pionirke – Amina Alić, Mirela Hasanović i Anida Agović.

Međutim, prema riječima Stojanovića, najveći problem je to što nemaju seniorsku ekipu.

„Neophodno je da formiramo seoniorski tim, zato nam je i plan da ova generacija 2008-09 bude nosilac daljeg razvoja ženskog rukometa“, naglasio je on.

Stojanović je podsjetio i da je u toku upis djevojčica od 2010. do 2014. godišta, koji će trajati do kraja marta.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Vladimir Jelić, RK Jedinstvo

Video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević