Održano predavanje o uzgoju maline (video)

Jednodnevno predavanje na temu ,,Prilagođavanje proizvodnje maline klimatskim promjenama i ekonomski aspekti proizvodnje maline”, koje je organizovala Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG), u saradnji sa Crnogorskim savezom malinara, održano je danas u galeriji Centra za kulturu.

Predavači su malinarima prenijeli najnovija znanja iz oblasti izazova u proizvodnji malina, primjenom pospješiiti ekonomsku održivost i podstaći pojedince da podižu zasade malina, kako 

Izvršni direktor Crnogorskog saveza malinara, Vladimir Rakočević kazao je da u Savezu nastoje da obezbijede odgovorno postupanje zainteresovanih strana za efektivnu saradnju, kako na državnom tako i na regionalnom nivou.

,,Savez je osnovan prije godinu dana, okuplja organizacije poljoprivrednih proizvođača, otkupljivača i prerađivača voća sa akcentom na maline, radi održivog korištenja prirodnih resursa”, istakao je Rakočević”.

Aleksandar Damjanović, regionalni menadžer Drina-Tara regiona, iz organizacije SWG, kazao je da je Opština Bijelo Polje od samog osnivanja organizacije uključena u program rada, i da će ta saradnja biti nastavljena u narednom periodu.

,,Danas smo ovdje kako bi prenijeli iskustva, i da sadašnjim i potencijalnim proizvođačima kako iz Crne Gore, tako i iz Srbije i Bosne i Hrecegovine pružimo osnovna znanja vezana za kalkulacije i ekonomiku proizvodnje za trenutne tržišne trendove vezane za malinu”, istakao je Damjanović.

Predavač, docent prodekan za naučno-istraživački rad, na Poljoprivrednom fakultetu, Istočno Sarajevo, Vico Grujica, i profesor na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu, Adnan Maličević, govorili su  o stanju u malinjacima, kakvi su ostvareni prinosi i koju su to propusti napravljeni u produkciji do sada. Prisutne su upoznali sa izazovima i problemima koji se javljaju kod uzgoja maline, kako prevazići sušu, visoke i niske temperature i drugo.

,,Programom podsticaja poljoprivrede za tekuću, kao i prethodnu godinu, podržava se zasnivanje zasada maline, površine od deset do 30 ari, u iznosu 100 odsto vrijednosti kupljenog sertifikovanog sadnog materijala, kao i nabavka mehanizacije u iznosu od 30 odsto od vrijednosti, nabavka i ugradnja sistema za navodnjavanje od  30 odsto, i osiguranje poljoprivredne proizvodnje  u iznosu od 30 odsto, od ukupne polise osiguranja”, kazao je ispred Sektora za privredu i vodoprivredu Opštine Bijelo Polje, Džafer Gusinjac.

Autorka: Eldina Idrizović

Foto i video: Vladimir Jelić

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE