Bjelopoljska vaspitačica Alma Zajmović jedini crnogorski predstavnik Međunarodne konferencije "Pomahajmo v svet" - Say Hello to the World

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Vaspitačica JPU ,,Dušo Basekić”, Alma Zajmović, jedina je predastavnica Crne Gore na 8. Međunarodnoj konferenciji "Pomahajmo v svet" - Say Hello to the World. Tema ovogodišnje konferencije, koja je trajala od 22. do 25. marta, bila je inkluzija, a okupila je  učesnike iz Slovenije, Hrvatske i Srbije.

,,Prva tri dana predavači su bili eminentni stručnjaci iz oblasti Inkluzije ( autizam, ADHD poremećaj, disleksija i ostali izazovi sa kojima se susrećemo u Inkluziji) kao i prosvjetni radnici koji su kroz projekat ,,Pomahajmo v svet”, uključili djecu sa posebnim obrazovnim potrebama. Konferencija je održana putem ZOOM platforme, a poslednjeg dana konferencije, održan je Okrugli sto na kojem su svoja iskustva u radu sa djecom sa posebnim obrazovnim potrebama, kroz power-point prezentacije, predstavili učesnici iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore”, kazala je, u izjavi za Radio Bijelo Polje vaspitačica Alma Zajmović.

U Zborniku stručnih radova Konferencije, objavljen je i rad vaspitačice Zajmović, pod naslovom "Inkluzija nekad i sad - iskustvo vaspitačice".

,,Ovo je veliko priznanje, jer je preko 320 prijavljenih učesnika na webinaru bilo upoznato  sa načinom primjene Inkluzije u našoj predškolskoj ustanovi”, istakla je Zajmović.

Podsjetimo, JPU "Dušo Basekić" bila je uključena u projekat "Pomahajmo v svet" 2018/19 godine, kada su vaspitačice Aleksandra Vlahović i Alma Zajmović učestvovale sa starijom vaspitno - obrazovnom grupom i sarađivale sa  vaspitačima prijateljskog  vrtića ,,Ežerelis” iz Litvanije.

Nakon završenog projekta bjelopoljski vrtić je dobio  zvanje ,,Vrtić tolerancije” ili ,,Tolerantni vrtić”, a zastava koju su dobili krasi hol Vaspitne jedinice "Pčelica", u Pruškoj.

Organizator projekta i webinara je ,,Fini zavod Radeče, delo za mlade" iz Radeče, Slovenija.

Od  pokretanja ovog  projekta,  2012. godine, učestvovalo 27 država, 458 vrtića i škola i 5 500 stručnih radnika predškolskih ustanova i škola.

Tekst objavila: Eldina Bećirović

Foto: Privatna arhiva