Obradović: Izlagao sam u prestižnim svjetskim galerijama, ali je najljepši osjećaj imati izložbu u rodnom gradu (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Nije svako te sreće poput nas Bjelopoljaca, da u jednom mjestu ima i grad i zavičaj,  i zato je  moje rodno Bijelo Polje osnovni stožer oko kojeg se vrte moja osjećanja, i sakupljuju moj život i moje stvaralaštvo, kaže akademski slikar, Milutin Obradović.

Tako je i njegovo večerašnje predstavljanje u Bijelom Polju, kako je kazao, mješavina osjećanja, djetinjstva i odrastanja, šetnje, prvog korzoa, poljupca, prvih boemskih večeri, beskrajnih pjesama uz gitaru pokraj zelenog Lima, svega onog što se desilo za 42 godine njegovog stvarnog, i 25 godina stvaralačkog života.

Gostujući u emisiji „Start Art“, Radija Bijelo Polje, Obradović je istakao da je jako uzbuđen, a nadasve ponosan, što će njegova izložba „Običan malecki san“ biti otvorena večeras u galeriji Centra za kulturu.

„Bijelo Polje je značajno utkano u sve ono što ja slikam, sve ono što doživljavam i sve osjećaje koje budim svojim djelima kod posmatrača i publike. Tako da sam zaista srećan što ciklus ’Običan malecki san’, koji od 2017. putuje iz grad u grda, iz države u državu, stiže i u Bijelo Polje, jer je to postalo ozbiljno tijelo koje ima svoju funkciju, ostavlja osjećanja za sobom, ali ih i budi  u samom susretu“, kazao je Milutin Obradović.

Iako je izlagao u prestižnim galerijama u zemlji i regionu, u Parizu, Rimu i Firenci, Obradović je rekao da je ipak najveće zadovoljstvo izlagati u rodnom gradu.

„Samo u rodnom gradu možete osjetiti tu emociju, jer ste prema njemu obavezniji, emotivniji, tako da sam i ja emotivno uzbuđen što izlažem večeras u Bijelom Polju. Večeras će se pojaviti mnogo mojih sugrađana, prijatelja, oni će doći zbog svog Milutina, iako možda i nemaju naviku da prate izložbe, tako da je to poseban osjećaj, koji želim da doživi svaki umjetnik, koji ima i svoj grad i zavičaj“, istakao je naš akademski slikar, dodajući, da su Bjelopoljci godinama „kovali“ to čulo za estetski lijepo, te da zato naša kritička likovna svijest itetako zna da ošamari, ali i da nagradi gromoglasnim aplauzom.

Obradović je kazao da je posebno zahvalan djeci Bijelog Polja, odnosno mališanima JPU „Dušo Basekić“, područne jedinice „Crvenkapa“, koji će specijalnim performansom otvoriti „Običan malecki san“.

„Biće njih 16, koliko ima i slova naziv izložbe,  oni će biti glavni akteri svečanosti  i najdublje se klanjam pred njima. Svima njima, i djeci i vaspitačicama,  dugujem jednu ogromnu sugrađansku, ali i profesionanu zahvalnost, zato želim da im ovo ostane kao jedna lijepa uspomena, a možda bude i neka prekretnica toj dječici, da svoj maleni san pretvore u budnu javu“, rekao je Milutin.

Govoreći o svom stvarlaštvu, Obradović je rekao da njegovo slikarstvo ima vedar duh, jaku zvučnost, te se nada da će Bjelopoljci večeras i sami to moći da prepoznaju.

„Ja smatram da duša, srce i oči ne mogu da ostare, ukoliko to ne želite, jer to je vječito živa materija. Tako sam i ja svojim iskustvom i načinom razmišljanja ubijeđen da su oči vječito mlade, kao i duša, da kada posmatra, želi, razumije, uviđa, da zapravo percipira iz nekog mladalačkog duha, iz duha vječitog kruga i napretka. Tako i moje slikarstvo ima neki vedar duh, jaku zvučnost, to je sve moja podsvijest, koju nekada i ne sabiram dobro u nekoj stvarnosti, dok se ne desi ovako jedna cjelina poput izložbe“, ispričao je Obradović.

Motiv konja je onaj koji prevledava na njegovim slikama, a upravo je zastupljen i na onima koje će večeras biti izložene u Centru za kulturu.

„Nekada se javi u obliku portreta, nekada figuracije, ali i to ima svoju simboliku. Ta figuracija konja je ono što me jako inspiriše, jer je upravo konj odigrao značajnu ulogu u svukupnom ljudskom opstanku na ovoj planeti, a ako pričamo o Bijelom Polju, znamo da je konj na svojim leđima ponio čitavu istoriju ovog  naroda, počev od nastanka, osvajača, oslobodilaca, ratara , poljoprivrednika, taj simbol konja karakteriše i kraj i zavičaj odakle ja dolazim“, podvukao je naš najpriznatiji slikar.

Napomenuo je,  i da pogledi sa njegovih platana nijesu ništa drugo do savjest koja nas ograničava, vraća pravilima života.

„Smatram da čovjek ne mora ići u neku vjersku zajednicu, građevinu, da bi tamo našao Boga, već ta savjest nas gradi, ograničava, uslovljava, daje smjernice kako i kojim putem poći. To oko na mojim slikama je ta savjest, koja nas posmatra i daje ta vječita pravila. Ta savjest je naš jedini Bog, naš jedini vodič kroz život“, poručio je Obradović.

On je pozvao svoje Bjelopoljce da dođu na večerašnju izložbu, koju će moći da pogledaju do 16. aprila, a nakon toga, 10. juna, u organizaciji prestižne galerije Doma Vojske, istu izložbu moći će da vide i ljubitelji likovne umjetnosti u Beogradu.

Obradović je istakao i da Bjelopoljci treba da budu ponosni na brojne darovite umjetnike i stvaraoce.

„Svi treba da budu ponosni, jer  imamo darovite stvaraoce, ne one koji avanturistički ulaze u polje umjetnosti, već one pregaoce koji svakodnevno rade na usavršavanju. Zato smatram, da Bijelo Polje već odavno zaslužuje jednu kompletniju, inovativniju organizaciju i galerijskog prostora i samog predstavljanja svojih umjetnika, jer imamo čime da se podičimo. Bijelo Polje treba što prije da ima likovnu galeriju, a u njoj stalnu postavku umjetnika iz Bijelog Polja i da to uđe u kulturnu mapu Crne Gore, jer će to svakako obogatiti i unaprijediti turističku ponudu Bijelog Polja“, poručio je akademski slikar, Milutin Obradović.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević