Učenici OŠ "Risto Ratković" obilježili Međunarodni dan poezije i Međunarodni dan sreće

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Uz prigodan kulturno-zabavni program koji su pripremili učenici i njihovi nastavnici, i druženje sa  bjelopoljskim  književnicima, u Osnovnoj školi ,,Risto Ratković“ danas su obilježeni Međunarodni dan poezije i Međunarodni dan sreće.

Nastavnica crnogorskog-srpskog-bosanskog-hrvatskog jezika i književnosti, Jelenka Andrić, kazala je da obilježavanjem ovih datuma šalju jasnu poruku da je dječiji osmijeh nešto najbitnije.

,,Iako nam se čini da poezija u današnje vrijeme nije njegovana, naši učenici itekako prepoznaju moć pisane riječi,  vole da stvaraju i učestvuju na raznim konkursima. Dan poezije se obilježava 21. marta, ali mi  smo ga obilježili danas“, istakla je Andrić. 

Svoje stihove, u okviru današnjeg programa, kazivali su istaknuti stvaraoci iz našeg grada, Dragić Rabrenović i Slobodan Zoran Obradović.

Književnik Dragić Rabenović je kazao da su poezija i ljubav ono što nas spaja.

,,Bijelo Polje je rasadnik umjetnosti, i veoma mi je drago što mladi imaju priliku da to čuju. U svima vama krije se neki talenat, i drago mi je što i na ovaj način možemo da vam budemo inspiracija da pišete i stvarate“, naglasio je Rabrenović.

Pisac Slobodan Zoran  Obradović, obraćajući se prisutnima, kazao je da je poezija svuda oko nas.

,,Poezija je ljepota koju možemo da uhvatimo u trenutku, da je primijetimo u čovjeku, prirodi i ptici. Ona oplemenjuje i podmlađuje, stvara i donosi sreću“, navodi Obradović.

Profesorica jezika i književnosti, Elvira Kurćehajić, kazala je u izjavi za Radio Bijelo Polje da je Aktiv društveno jezičke grupe zajedno sa učenicima, pripremio program obilježavanja ovih značajnih datuma.

,,Naša škola je prepoznatljiva je po talentovanim učenicima, i danas smo zaista uživali u lijepom kazivanju stihova, divnim besjedama, autorskim recitacijama i muzici. Cilj obilježavanja jeste da se podrži jezička raznolikost kroz pjesnički izraz, i da se podstakne na čitanje i pisanje poezije. Naravno, danas smo obilježili i Dan sreće, jer djeca treba da nauče da uživaju u  malim i jednostavnim stvarima koje naše živote čine srećnim“, naglasila je Kurćehajić.

Nastavnica crnogorskog-srpskog-bosanskog-hrvatskog jezika i književnosti, Andrijana Marinković, kazala je da je sama ideja o realizaciji ovog programa potekla početkom školske godine.

,,Željeli smo da objedinimo ova dva datuma, i da učenicima pomognemo da zakorače u taj čarobni svijet poezije, da slušaju i govore stihove, jer će djeca vremenom naučiti da cijene poeziju i uživaju u njoj. Smatram da će se poezija odraziti pozitivno na njihov intelektualni i emocionalni razvoj. Obilježavamo i Dan sreće, jer smo želječi da uključimo svu djecu nakon pandemije, da ponovo osjete draž sreće, ljubavi i slobode“, navela je ona.

 

Ostale fotografije dostupne su na FB stranici Radija Bijelo Polje. 

 

Autorka i foto: Eldina Bećirović