Smotra besjedništva sjutra u Centru za kulturu, retoričke vještine predstaviće 20 učenika (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Centar za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“ više od četiri decenije organizuje opštinske smotre kako bi podstakao kreativnost, unaprijedio talenat i afirmisao mlade Bjelopoljce koji posjeduju umjetničke vještine iz različitih oblasti, kazala je koordinatorka umjetničkog programa, Slađana Merdović.

Gostujući u emisiji „Start Art“, Radija Bijelo Polje, Merdović je istakla da Bijelo Polje godinama njeguje lijepu riječ, a ta tradicija biće nastavljena i ove godine i to organizacijom 24. smotre besjedništva, koja će biti održana sjutra u Centru za kulturu.

„Smotra besjedništva za učenike bjelopoljskih osnovnih i srednjih škola biće održana sjutra, sa početkom u 11 časova. Prijave su već završene, tako da će se nadmetati 20 učenika iz osam osnovnih škola i iz Gimnazije ’Miloje Dobrašinović’. Dakle, takmičiće se 11 osnovaca i devet gimnazijalaca, a mi kao organizatori smo zadovoljni brojem prijavljenih, posebno što je prethodni period obilježila pandemija korona virusa, ali su naši divni učenici i mentori uložili veliki napor kako bi se pripremili i uzeli učešće na svim smotrama koje organizujemo“, kazala je Merdović.

O najboljima će, kako je saopštila, odlučivati stručni žiri i to nadzornica u Zavodu za školstvo i književnica, Blaga Žurić, profesorica književnosti Vasilija Rahović i istoričar umjetnosti Amar Mulabegović.

„Žiri će svakako imati težak zadatak,  odlučuju nijanse, a toliko je talentovanih učenika, pa je jako teško odlučiti ko je najbolji među najboljima. Mada, potpuno je prirodno da u gradu Rista Ratkovića, Miodraga Bulatovića, Ćamila Sijarića, Avda Međedovića, naših slikara Lazovića, imamo plodan rasadnik mladih talentovanih ljudi, koji njeguju i cijene umjetnost, knjiženu, pozorišnu, likovnu, muzičku“, istakla je koordinatorka umjetničkog programa, napominjući da se ocjenjuje sve, od artikulacije, dikcije, do intonacije i izbora pjesme, kojom mladi Bjelopoljci često pošalju jako važne poruke.

Merdović je kazala da veliku zahvalnost duguju i mentorima, učiteljima, nastavnicima i profesorima, koji ulažu svoju energiju i znanje, kako bi učencima pomogli da oblikuju i unaprijede svoje umjetničke vještine.

„I zaista im sa ovog mjesta upućujem jedno veliko hvala, jer su oni zaslužni za uspjeh učenika, kao i njihovi roditelji koji im pružaju nesebičnu podršku“, naglasila je Merdović, dodajući da Centar za kulturu ima već godinama unazad odličnu saradnju sa školama.

Centar za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“, prema riječima Merdović, jedini je u Crnoj Gori koji organizuje smotre iz više oblasti.

„Ostali uglavnom organizuju samo smotre recitatore, tako da su ove manifestacije koje organizujemo jako značajne, kako za nas organizatore, tako i za mlade ljude, u ovom slučaju učenike“, kazala je ona, dodajući da Bijelo Polje ima brojne manifestacije kojima može da se ponosi, po kojima se prepoznaje i kojima se promovišu i mladi ljudi.

Merdović je saopštila i da će po završetku smotre besjedništva, biti organizovane i smotre dramskog stvaralaštva i recitatora.

„Prijave su završene 10. aprila, a 31. smotra dramskog stvaralaštva održaće se 20. aprila, ali već sada želim da obavijestim škole koje pripremaju predstave da se mogu prjaviti i na Festival dječijeg teatra Crne Gore, koji će se održati u Baru, od 27. aaja do 5. Juna, pa bi bilo lijepo i  da na tom festivalu imamo naše predstavnike. Takođe, za 27. april zakazana je i smotra recitatora, koja okuplja i najveći broj učenika koji se takmiče u tri kategorije, a , prvoplasirani učenici će učetvovati i na državnoj smotri recitatora koja će se održati u junu u Beranama“, najavila je Merdović.

Istakla je i da sve ljubitelje umjetnosti u narednom periodu očekuje bogat program u Centru za kulturu.

„Već radimo na pripremi Festivala dramskih amatera, Internacionalnog festivala tamburaških orkestara, a u međuvremenu nas očekuje dosta pozorišnih premijera, biće organizovane i izložbe slika, promocije knjiga, koncerti , što još jednom potvrđuje da je Centar za kulturu sa pravom visoko kotiran na kulturnoj crnogorskoj mapi“, istakla je koordinatorka umjetničkog programa.

Pozvala je i sve Bjelopoljce da isprate predstojeće smotre, kako bi se i sami uvjerili u to kakvu mladost  i ljepotu posjeduje Bijelo Polje, i u umjetničkom i u ljudskom smislu.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE 

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada i video prenos: Sanida Kajević