Počeo projekat “Zaposlimo OSI”, nova znanja i vještine će steći osam lica sa invaliditetom

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

U okviru projekta „Zaposlimo OSI“, koji će narednih deset mjeseci realizovati DOO “BUS” u partnerstvu sa PU OOO”BUS”, osam lica sa invaliditetom biće obučeno za zanimanje kuvara i konobara, saopšteno je na današnjoj konferenciji za medije.

Nakon obuke, kako je danas istakao direktor DOO “Bus”, Ranko Dulović, šest lica sa invaliditetom biće radno angažovana na period od šest mjeseci, dok će nakon završetka projekta njih dvoje biti zaposleno u trajanju od najmanje devet mjeseci.

“Upravo je to i cilj našeg projekta, koji realizujemo uz podršku Zavoda za zapošljavanje Crne Gore. Dakle, realizacijom projektnih aktivnosti želimo da otvorimo nova radna mjesta, da zaposlimo lica sa invaliditetom, kako bi na taj način dodatno integrisali ovu, nažalost još uvijek marginalizovanu grupu”, istakao je Dulović.

On je saopštio da su već i formirali projektni tim, koji će odabrati osam lica sa invaliditetom sa evidencije Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, odnosno Biroa rada Bijelo Polje, kojima je utvrđen status prema odgovarajućim propisima.

“Očekujemo da ćemo ovim projektom doprinijeti povećanju zapošljivosti lica sa invaliditetom i to kroz njihovo osposobljavanje za pomenuta zanimanja, te da ćemo im na taj način pomoći u prilagođavanju potrebama tržišta”, podvukao je direktor DOO “Bus”.

Gordana Šćekić iz partnerske firme PU OOO”BUS” pojasnila je da će obuku osoba sa invaliditetom sprovoditi upravo oni, kao licencirani organizator obrazovanja odraslih.

“Obuka će se sastojati iz teorijskog i praktičnog, a odvijaće se u skladu sa već utvrđenim standardima za zanimanja kuvar i konobar. U saradnji sa DOO “BUS” obezbijedićemo kabinet i prostor  za obuku, radnu odjeću i obuću za polaznike, dakle, sve ono što je potrebno, a na kraju ćemo izvršiti provjeru stečenih znanja i vještina”, navela je Šćekić, napominjući da će za vrijeme obuke polaznici imati pravo na novčanu pomoć u svrhu troškova prevoza i ishrane i to u iznosu 15% prosječne bruto zarade u Crnoj Gori, odnosno 116,00 €.

Za dva konobara/ice i četiri pomoćna kuvara/ice, koji uspješno završke obuku, DOO “BUS” obezbijediće radni angažman u restoranima “Petica” i “Jedinstvo” na period od šest mjeseci, a  nakon završetka projekta priliku da rade još devet mjeseci imaće jedan konobar i jedan pomoćni kuvar/ica.

Ukupna vrijednost projekta “Zaposlimo OSI” je 49.926,08 eura, od čega Zavod za zapošljavanje Crne Gore finansira 95 %, dok će preostalih pet odsto sredstava obezbijediti DOO „Bus”.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Vladimir Jelić