Više Nevladinih organizacija obilježile Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

 

Više Nevladinih organizacija je održavanjem okruglog stola obilježilo Međunarodni dan osoba sa invaliditetom 03.12. Na okruglom stolu su NVO Novi poredak, NVO Akademija društvenih nauka,  NVO Korak promjene, NVO Zvijezde, NVO Eko centar i NVO Progres naglasili da je zadatak NVO sektora prije svega borba za ljudska prvava, prije svega onih grupa koji su izložene diskrimininaciji i koje otežano ostvaruju svoja lična i kolektivna prava.

Fokus na koji treba u perspektivi usmjeriti pažnju su zaštitita i unaprjeđivanje prava lica sa invaliditetom u svim oblastima života, a posebno u oblasti oblasti saobraćaja kroz efikasan sistem zaštite, razvijanjem prevencije i sprečavanjem diskriminacije. 

Izvršni direktor NVO Novi poredak, profesor Radivoje Bogavac, koji je i jedan od inicijatora i organizatora ovog okruglog stola je naglasio su da je u perspektivi  potrebna dosljedija primjena i unaprjeđenje postojećih propisa radi povećanja opšteg nivoa pristupačnosti fizičke sredine, javnog prevoza i usluga licima sa invaliditetom. Takođe je potrebno uspostvaviti komisijke kontrole sprovođenja rada državnih organa i institucija kako bi se u potpunosti implementirala prava OSI u praksi. 

Od jedne milijarde ljudi u svijetu koji žive sa nekim invaliditetom, procjenjuje se da 450 miliona živi sa mentalnim ili neurološkim bolestima a dvije trećine ove populacije neće potražiti stručnu medicinsku pomoć, uglavnom zbog stigme, diskriminacije i zanemarivanja.

 Na okruglom stolu je zaključeno da je upoznavanje društva s problemima i pravima lica sa invaliditetom, sistematskom i planskom edukacijom i informisanjem nužno jer se njihovi problemi u domenu kretanja i prava u saobraćaju zanemaruju,  a samim tim i njihovo esencijalno ljudsko pravo i dostojanstvo dovode u pitanje. Osobe sa invaliditetom su suočene i sa nejednakim uslovima zapošljavanja, mogućnostima obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite što treba jasnim strategijama i akcionim planovima eliminisati iz iskustvene prakse.