Osam lica za invaliditetom biće obučeno za rad u pekarskoj industriji

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Osam lica sa invaliditetom biće obučeno za rad u pekarskoj industriji u okviru projekta „Zapošljavanje lica sa invaliditetom u oblasti pekarstva“, koji će narednih deset mjeseci realizovati Centar za preduzetništvo i pekara „Šar“.

Ciljna grupa su isključivo osobe sa fizičkim invaliditetom koje se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Biroa rada Bijelo Polje, imaju najmanje treći stepen stručne spreme, određeno iskustvo u pekarstvu, a prednost će imati žene, saopštio je na današnjoj konferenciji koordinator projekta Rafet Mulić.

„Cilj ovog projekta jeste zapošljavanje lica sa invaliditetom koje pripadaju teže zapošljivoj kategoriji stanovništva, a specifični se ogleda u jačanju kapaciteta organizacija, kao i samih OSI u oblasti stručnog obrazovanja, kako bi bili konkuretniji na tržištu rada“, istakao je Mulić.

Kako je pojasnio, prijavljivanje se vrši preko savjetodavaca na Birou rada Bijelo Polje, a trajaće do 20. maja, nakon čega će izabrati osam osoba koje će biti uključene u projekat.

„Projekat će trajati 10 mjeseci, a biće uključeno osam lica sa invaliditetom, koje će proći tromjesečnu obuku za rad u oblasti pekarske industrije, tokom koje će primati mjesečnu nadokandu  u iznosu od 115,95 eura. Nakon toga, pet najboljih biće zapošljeno na period od pet mjeseci tokom trajanja projekta,  a primaće bruto platu u iznosu od 665,00 eura, dok će tri osobe sa invaliditetom i poslije završetka projekta nastaviti radni angažman još najmanje devet mjeseci i to u „Šar“ pekari“, saopštio je koordinator projekta „Zapošljavanje lica sa invaliditetom u oblasti pekarstva“.

Poziv licima sa invaliditetom da se uključe u projekat uputio je i sam vlasnik pekare „Šar“, Nazmi Brahaj, koji je istakao da im je neophodna radna snaga za rad u novom pogonu.

„Iskreno se radujemo saradnji sa Centrom za preduzetništvo, nadamo se da ćemo uspješno realizovati ovaj projekat, da ćemo obučiti i zaposliti lica sa invaliditetom, te da ćemo nastaviti saradnju“, rekao je Brahaj.

Projekat „Zapošljavanje lica sa invaliditetom u oblasti pekarstva“ podržan je od Zavoda za zapošljavanje Crne Gore kroz grant šemu za zapošljavanje lica sa invaliditetom, a samostalna savjetnica u Birou rada Bijelo Polje, Vesna Vujisić, kazala je da se nada njegovoj uspješnoj realizaciji.

„Zavod za zapošljavanje još od od 2005. godine dodjeljuje grant šeme za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Do sadaje realizovan veliki broj projekata koji je podrzazumijevao obuku lica sa invaliditetom za razna zanimanja,  preko 50 % tih lica je i dobilo zaposlenje tokom projekata, a jedan veliki dio njih ostao da radi i po isteku projekta. Tako da je ovo jedna nova šansa za OSI, pa se nadam da će i ovaj projekat do kraja biti uspješno realizovan“, istakla je Vujisić.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Vladimir Jelić