Semra stiče znanja na Filološkom fakultetu i prenosi ga mlađim generacijama (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Bjelopoljka Semra Husović na drugoj godini master studija Odsjeka za njemački jezik i književnost, na Filološkom fakultetu u Nikšiću, postiže zapažene rezultate i stečeno znanje prenosi mlađim generacijama.

U emisiji ,,Student“, Radija Bijelo Polje, Semra je govorila putem zoom aplikacije i kazala da se za njemački odlučila bez ranijeg znanja ovog jezika.

,,Imala sam i ja predrasude da je njemački jezik grub i da ružno zvuči, međutim, kada sam donijela odluku da upišem fakultet na kojem ću izučavati ovaj jezik, više sam se interesovala i kroz razne nauke shvatila sam da je to lijep jezik. Sada sam neko ko voli ovaj jezik, ko uživa u njegovom izučavanju. Njemački jezik jeste težak za učenje, ali je logična gramatika i sistem pisanja i čitanja. Ponosna sam na sebe i na svoj uspjeh, ali i na sve oni koji su me podržavali, i ja sam dokaz da predznanje ne mora biti ključni faktor, već da je potrebno mnogo truda i rada da bi se postigli rezultati“, naglasila je Semra.

Kazala je da učenje mora biti produktivno, kako bi se postigao željeni rezultat.

,,Najvažnije je da se redovno pohađaju predavanja i vježbe, i da se aktivno učestvuje na vježbama. Ukoliko se gradivo redovno prati i razumije, sve se može postići“, dodala je Husović u emisiji ,,Student“.

Govoreći o studentskom životu u Nikšiću, Semra je kazala da je to iskustvo koje se stiče jednom u životu.

,,Ta samostalnost i strah savladaju se na početku. Život u domu je zaista lijep, bilo je druženja i zabave, ali tokom ispitnog roka uvijek ima razumijevanja među kolegama. Život u domu uvijek mi se sviđao. Sve mi je bilo na dohvat ruke, postoji uzajamna pomoć među cimerima i to je ono što se samo jednom doživi“, navodi Semra.

Završila je Gimnaziju ,,Miloje Dobrašinović“ u Bijelom Polju. Taj period proveden u svoj rodnom gradu pamti samo po lijepim uspomenama.

Pored studija, Semra radi na Filološkom fakultetu kao saradnik u nastavi.

,,Angažovana sam na prvoj godini studija, držim vježbe iz drugog stranog jezika. To je jedno lijepo iskustvo. Raditi sa studentima, a trenutno sam i sama student, veliki je izazov“, navodi ona.

Planira da u budućnosti, poslije odbrane master rada, upiše i doktorske studije.

Mlade je savjetovala da upisuju ono što vole.

,,Mislim da je jako teško baviti se pet godina onim što ne volite, zato je važno odabrati fakultet koji vam se dopada“, ističe ova uspješna studentkinja.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: prt/scr

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević

Video obrada i montaža: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.