Nastupom ,,Osvajača" završen 16. White Field Jazz Festival

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Legendarna rok grupa ,,Osvajači" nastupila je večeras pred bjelopoljskom publikom u Kući Rista Ratkovića, čime je i zvanično završen ovogodišnji 16. White Field Jazz Festival.

,,Kome sad usne ljubiš do zore“, ,,Pronađi me“ ,,S' kim čekaš dan“ samo su neki od hitova koje su večeras članovi ove grupe pjevali zajedno sa bjelopoljskom publikom.

Zvonko Pantović - Čipi, pjevač grupe ,,Osvajači“ kazao je u izjavi za Radio Bijelo Polje da u gradu pod Obrovom imaju vjernu publiku.

,,Nama nije prvi put da nastupamo u Bijelom Polju, i drago nam je da smo tu poslije par godina. Lijep i neobičan ambijent, tako da smo aranžmanske pjesme prilagodili prostoru i nadam se da je to publici interesantno“, istakao je Pantović.

Dodao je da su za večerašnji koncert birali one najljepše numere, koje su snimili proteklih godina.

,,Džez festival je jako važna stvar za svaki grad, pogotovo za grad koji nije centar kao veći gradovi, pa je veoma važno da se u manjim  sredinama prave ovakve manifestacije. Rokenroll je sada jači nego što je nekada bio, pogotovo ljeti, jer svaki grad ima neku ljetnu scenu gdje se svira rokenroll. Mislim da se polako vraćamo dobrom zvuku,a  mi iz tog zvuka nijesmo izlazili“, naglasio je Pantović.

Uvjeren je da poštovaoca džeza i rokenroll-a neće nestati.

,,Nekada je sve bilo drugačije, muzika se stvarala i slušala na drugačiji način. Jeste se sve promijenilo, ali, stari zvuk u kombinaciji sa novom tehnikom  i dalje živi. Mi to radimo, kombinujemo neke nove tehnologije sa našim starim zvukom, i dobijamo rezultat“,naglašava Pantović – Čipi.

I član grupe, Nenad Branković – Konga ukazao je na važnost organizovanja ovakvih manifestacija.

,,Jedan lijep potez i divno druženje u Bijelom Polju.  Večeras je na repertoaru naša muzika, rokenroll. Odavno nijesmo snimali pjesme, tako da sada pripremamo nove, imamo dosta nastupa, i ove godine ćemo i proslaviti 30 godina od osnivanja benda“, naglasio je Branković u izjavi za Radio Bijelo Polje.

U okviru druge večeri Jazz festivala, bjelopoljska publika imala je priliku da posluša i podgorički bluz orkestar iz Podgorice ’Jesenjin’,  koji predvodi naša poznata pjesnikinja dr Svetlana Kalezić Radonjić.

U izjavi za Radio Bijelo Polje, Kalezić Radonjić je kazala da grupa ,,Jesenjin“ posotji još od 2012. Godine, te da je veoma važno predstavljanje na ovakvim manifestacijama.

,, Često ističem da kultura u manjim gradovima  ima mnogo veći značaj nego u većim, jer festivale u većim gradovima možda nećete ni primijetiti, ali kada se to dešava u malom gradu zaista ima status svetkovine, koja, ne samo da obogaćuje članove tog društva, već stvara i riznicu uspomena kojima se svako od nas vraća. To ostavlja trajan pečat kada je riječ o kulturi jednog grada“, naglasila je Kalezić Radonjić.

Govoreći o džez sceni u Crnoj Gori, Kalezić Radonjić je kazala da nemamo bogatu džez tradiciju.

,,Džez scena uvijek je bila siromašna, ali je festival ovog tipa nešto što nam je promovisalo tu scenu, i ovim se podstiču mladi i stariji da razmišljaju kako bi se njihov izraz na džez način mogao muzički oplemeniti“, dodala je.

Naglasila je da je džez uvijek bila muzika za odabranu publiku.

,,Mislim da džez muzika ima svoje ljubitelje i poštovaoce, broj jeste mali, ali njihova strast prema toj vrsti muzike je tolika da uopšte nijesam zabrinuta za budućnost džeza“, zaključila je Kalezić Radonjić.

Etno grupa ,,Teferidž“ iz Rožaja prvi put se predstavila na bjelopoljskom džez festivalu.

Jedna od članica ove grupe, Irma Nurković, kazala je za Radio Bijelo Polje da su večeras pokušali da svoje uživanje u muzici prenesu na publiku.

,, Naša grupa postoji još od 2013. godine, a osnovana je sa ciljem  da otrgne od zaborava stare pjesme - sevdalinke, koje su davno zaboravljene. Cilj nam jeda okupimo mlade koji bi uživali u našem melosu“, naglasila je Nurković.

Dodala je da im je nastup na festivalu u Bijelom Polju veoma značajan.

16. White Field Jazz Festival organizovala je JU ,,Ratkovićeve večeri poezije", a protekla dva dana održano je niz kulturnih i muzičkih manifestacija. 

 

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić