Asja Idrizović studentkinja prestižnog italijanskog univerziteta u Padovi (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Bjelopoljka Asja Idrizović završava prvu godinu Informacionog inženjeringa, na prestižnom italijanskom univerzitetu u Padovi, koji je nekada bio dom velikih naučnika.

O svim izazovima sa kojima se susrela, problemima ali i budućim planovima, Asja je govorila u emisiji ,,Student”, Radija Bijelo Polje, i kazala da je čast biti dio te renomirane ustanove.

,,Obzirom na to da sam srednju englesku školu završila u Tivtu, djelovalo mi je lako da dođem u Italiju, međutim, velika je razlika biti udaljen od rodnog kraja 1 500 kilometara, u odnosu na 150. Ideja da studiram u inostranstvu stigla je od mog brata, ali i sestara koje sam jednom prilikom posjetila na italijanskom univerzitetu u Paviji. Bilo je teško i izazovno, na samom početku sam znala samo par riječi italijanskog jezika, a Padova je vrlo specifična jer je puna stranaca, ali je i grad koji ne govori engleski jezik. Početak je uvijek svima težak, ima dosta posla oko papirologije i dozvola, ali nakon mjesec do dva sve dođe na svoje mjesto“, istakla je Idrizović.  

Asja je otkrila da je italijanski sistem školovanja sličan onom u Crnoj Gori.

,,Svaki ispit ima četiri  roka, a nastava se izvodi na engleskom jeziku. Profesori su sigurno najveći geniji koji se nalaze u Padovi trenutno, i ja ne umijem da opišem koliko su ti ljudi nevjerovatni, svi moji profesori imaju završen doktorat, a čak nekolicina njih  predaju na prestižnom MIT univerzitetu, tako da je izuzetna čast studirati u Padovi.  Studenti su uglavnom internacionalci“, navela je Asja u emisiji ,,Student“, putem zoom aplikacije.

Studentski život u Padovi je, priča Asja, izuzetno lijep.

,,U odnosu na cijene u Bijelom Polju, skuplje je boraviti u Padovi, ali, obzirom na to da sam boravila u Tivtu, cijene su negdje približne. Italija nudi odlične stipendije koje se  dobijaju na osnovu prijemnog i prosjeka, ali se može i dobiti regionalna stipendija na osnovu finansijske situacije cijele porodice. Ima dosta beneficija, a naše je samo da učimo“, iskrena je Idrizović.

Asja se nada da će do kraja jula završiti sve obaveze oko ispita, nakon čega slijedi odmor sa porodicom.

,,Razmišljala sam da nakon završenih osnovnih studija upišem master u Njemačkoj, jer se intresujem za visoku inteligenciju i roobtiku, ali ima još vremena za odabir“, navodi ona.

Uvijek je, kaže, na usluzima svima koji žele da studiraju u Padovi, pa je mogu pozvati za pomoć u vezi svih potrebnih informacija.

Italijanski univerzitet u Padovi bio je dom velikih naučnika.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Prt/scr

Audio i video obrada i montaža: Sanida Kajević

.