Mulić: Osnivanjem BK „Fenix“ počela je i ekspanzija boksa u Bijelom Polju (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Iako relativno mlad klub, BK „Fenix“ uspješno opstaje na bjelopoljskoj, ali i crnogorskoj bokserskoj sceni, a iz godine u godinu njegovi bokseri postižu sve bolje rezultate, kako na domaćim, tako i na međunarodnim takmičenjima.

Od samog osnivanja 2015. godine pa do danas, bokseri „Fenixa“ su i ponosni reprezentativci Crne Gore, ali  i državni prvaci u različitim kategorijama, što je najbolja potvrda kvalitetnog rada, kazali su treneri Mevludin Mulić i Draško Kovačević.

Gostujući u emisiji „Sport klub“, Radija Bijelo Polje, Mulić je istakao da ideja o formiranju ovog kluba potiče još od 2000. godine,  a da se pokazala ispravnom, potvrdilo je i prvo takmičenje na kojem su 2015. nastupili bokseri „Fenixa“.

„Kao pomoćni trener u BK 'Radnički' iz Berana, trenirao sam djecu iz Bijelog Polja, koja su nastupala i boksovala za taj klub, a s obzirom da smo imali dosta njih talentovanih, odlučio sam da osnujem BK ’Fenix’, kako bi ovaj sport omasovili.  Već 2013. godine smo počeli da radimo na osnivanju kluba i zvanično smo počeli sa radom 2015. godine, kada smo i sa deset boksera otišli na Pojedinčano prvenstvo Crne Gore, koje je i najjače takmičenje na nivou države. Osvojili smo tri zlatne medalje, pet srebrnih i dvije bornzane, što je bilo i najveće iznenađenje u crnogorskom boksu, ali i najbolja potvrda da je osnivanje BK ’Fenix’ bio sjajan potez“, kazao je Mulić.

Iz godine u godinu klub se razvijao, a već 2016. bokseri „Fenixa“ su pokazali da mogu parirati čak i klubovima iz cijelog svijeta.

„Sjećam se te 2016. godine kada je u Podgorici osnovana BENEX liga, na kojoj su učestvovali boskeri iz Hrvatske, Albanije, Srbije, Slovenije, Rusije, Ukrajine, a mi smo bili treći na tabeli. Upravo tada smo uvidjeli koliko je važna masovnost, jer se u Crnoj Gori malo ulaže u boks, pa jedino sa velikim brojem boksera možemo to nadomjestiti i doći do većeg broja medalja, a potom i do boljeg ukupnog plasmana“, kazao je osnivač BK „Fenix“.

Mulić je istakao i da je nakon osnivanja „Fenixa“ počela i ekspanzija razvoja boksa u Bijelom Polju.

„Od osnivanja su naši bokseri i ponosni članovi crnogorske reprezentacije, svake godine imamo državne prvake u različitim kategorijama,  naši bokseri  su učestvovali na brojnim takmičenjima u regionu, među kojima su Zlatni gong u Makedoniji, Vojvođanska rukavica, Beogradski pobjednik, kao i na turnirima i takmičenjima u Budvi i Sarajevu, a sa svih njih su se naši bokseri vraćali sa medaljama“, naveo je Mulić.

I sada u klubu trenira veliki broj boksera, a priželjkuju i evropske medalje.

„Naši bokseri su proglašeni za najbolje školarce u Crnoj Gori, pa će 7. jula nastupiti na međunarodnom turniru u Grčkoj, a potom i na Evropskom prvenstvu u Turskoj, pa se nadamo da će uspjeti da osvoje i evropske medalje i tako nas sve još jednom učine ponosnim“, naglasio je trener Mulić, dodajući da u „Fenixu“ vrijedno rade i na razvoju ženskog boksa, te da imaju 15 djevojčica, među kojima su neke i najbolje pionirke, školarke, juniorke...

Već pet godina BK „Fenix“, kako je podsjetio Mulić, organizuje  i  reviju „Bjelopoljski zlatni ring“.

„Uvijek se trudimo da dovedemo najbolje boksere iz regiona, dva puta su učestvovali čak i Francuzi, a to je odlična prilika da odmjerimo snage sa vrhunskim bokserima, pa se nadamo da ćemo uspjeti i ove godine da organizujemo reviju. Naravno, to zahtijeva velika finansijska sredstva, ali vjerujem da ćemo uspjeti uz pomoć novog predsjednika Bokserskog saveza Alexandera Klemenka, koji zaista posvećeno radi na razvoju boksa u Crnoj Gori“, naveo je Mulić.

Od samog osnivanja u BK „Fenix“ je i trener Draško Kovačević, koji je u emisiji „Sport klub“ kazao da je ponosan što je dio ove sportske priče koja traje već sedam godina.

„Ja sam od samog osnivanja tu uz trenera Mulića, kao i Radoja Meštera, koji je dvije godine bio sa nama. Okupljeni oko želje da radimo sa djecom,  da naše znanje prenesemo na njih,  započeli smo ovu sportsku priču, koja je od samog starta davala dobre rezultate. Uspjesi su se nizali iz godine u godinu, a i na poslednjem Pojedinačnom prvenstvu smo osvojili  veliki broj medalja, u ukupnom plasmanu bili smo peti, što je od 15 klubova u Crnoj Gori, odličan rezulatat, jer neki od njih imaju mnogo dužu tradiciju od nas“, kazao je Kovačević, koji inače ima i sertifikat Svjetske bokserske organizacije – IBA zvjezdicu.

Kovačević je kazao da je za velike rezultate potreban konstantan rad, te da tome uče i boksere „Fenixa“.

„Treniramo svakodnevno, svaka kategorija ima svoje termine, profesionalno radimo i trudimo da se bokserima obezbijedimo sve uslove za rad. Takođe, sarađujemo i sa ostalim bokserskim klubovima, kako bi naši članovi imali što više sparing mečeva, te tako spremniji dočekali takmičenja i prvenstva“, rekao je Kovačević, dodajući da se nada da će i BK „Fenix“ iznjedriti neko veliko boksersko ime.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević