Pčelari zadovoljni prinosima meda, medonosna godina bolja nego nekoliko prethodnih (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Prethodne godine bile su loše za pčelare, ali dosadašnji prinosi meda najavljuju dobru godinu, kazao je predsjednik Udruženja ,,Pčelar“, Lazar Tomović, u emisiji ,,O selu i poljoprivredi“.

,,Prethodnih godina prinosi meda bili su veoma loši, te su oni  koji su selili pčele mogli prihodovati. Sada smo negdje na pola godine, tako da očekujemo dobre prihode. Pčelarstvo u Crnoj Gori nalazi se na margini, nedostaju nam premije od Ministarstva poljoprivrede, koje bi bile dobar iskorak kada je u pitanju ova oblast. Mi u Crnoj Gori imamo slabije pčelinje paše, glavna nam je livadska koja traje do 15 dana, voćna paša služi nam kao podsticajna za razvoj pčela“, naveo je Tomović, dodajući da imaju podršku lokalne samouprave. 

U aprilu su bjelopoljski pčelari posjetili Sajam pčelarstva i opreme u Arilju, a prema riječima Tomovića, posjeta je bila sadržajna.

,,Sajam je bio i edukativnog karaktera, poznati pčelar predstavio je tehnike kako on pčelari. Bilo je oko dvadeset pčelara iz Bijelog Polja, i to su sprovedene aktivnosti od kada sam ja na čelu udruženja. Planiramo da posjetimo Bosnu i Hercegovinu, i još niz aktivnosti, jer su ovakve posjete važne kako bi pčelari usvojili nova znanja i vještine“, dodao je Tomović.

Podsjetio je da Udruženje ,,Pčelar“ broji 110 članova.

,,Nedostaje mladih pčelara kojima bi prenijeli svoje znanje, jer zaista nema interesovanja među mlađom populacijom“, dodaje.

Tomović se već 28 godina bavi pčelarstvom.

,,Počeo sam slučajno, družeći se sa pčelarima privukao me je ovaj posao.  Razlika u držanju pčele ima u odnosu na moje početne korake, ali sa godinama sam sticao nova znanja i iskustva. Potrebno je mnogo ulaganja, rada i truda, a pčelarstvo sa druge strane zahtijeva edukaciju i nova saznanja. Zbog toga mi je žao jer nema interesovanja među mladima, nijesu zainteresovani za pčelarstvo, a bez mladih nema perspektive. Mi smo uvijek otvoreni za saradnju i savjete onima koji žele da se uključe u ovaj posao“, istakao je Lazar Tomović.

Naglašava da pčelarstvo treba posmatrati i sa aspekta turizma.

,,Med i pčelarstvo mogli bi biti podstrek za razvoj turizma“, dodaje Tomović.

 

 

 AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada: Sanida Kajević