,,Književnost sa sobom nosi jedan potpuno novi svijet“

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Bjelopoljka Ilona Simović studentkinja je prve godine doktorskih studija ruskog jezika i književnosti, i druga godina master studija crnogorskog jezika i južnoslovenskih književnosti, na kojima postiže izvanredne rezultate.

U emisiji ,,Student“, Radija Bijelo Polje, Ilona je govorila o ljubavi prema književnosti, ruskom i crnogorskom jeziku, i istakla da književnost za nju predstavlja ljubav.

,,Književnost se ne uči, književnost se živi. Ja sam iz Gimnazije ,,Miloje Dobrašinović“ ponijela ogromno znanje, i te 2015. godine odlučila sam da upišem Filološki fakultet u Nikšiću, prvo ruski jezik i književnost, i to je bio nepogrešiv poziv. Zatim, 2017. godine u toku ljetnjeg odmora shvatam da moja interesovanja sežu i u pogledu prema južnoslovenskoj književnosti  i odlučujem da upišem crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti. Od samog početka sam znala da moja interesovanja idu u smjeru književnosti. Ruski jezik mi je izuzetno blizak, i volim ga, i ruskom kulturom se sada bavim u naučnom smislu, međutim, ruski jezik učila sam kako bih mogla da čitam sva ona djela ruskih velikana, i ne mogu vam opisati sreću kada sam shvatila da ja zaista bez poteškoća mogu da pročitam djelo od hljadu stranicu na ruskom jeziku. Jeste većina djela prevedena, ali vjerujem da nije jednaka čar kada se čita u prevodu kao na izvornom jeziku pisca. Javio se problem da većina djela savremene ruske književnosti, naročito druga polovina 20. i početak 21. vijeka nije prevedena na naš jezik, pa je bilo potrebno ući u frazeologiju i leksiku ruskog jezika, kako bi se moglo tome pristupiti na pravi način“, navela je Simović.

U emisiji ,,Student“ govorila je putem zoom aplikacije, i kazala da se interesovanje prema južnoslovenskim književnostima javilo spontano.

,,Uvijek sam vjerovala da književnost sa sobom nosi jedan potpuno novi svijet , pa sam i spojila te dvije discipline koje su srodne. Podjednaku ljubav gajim i prema ruskom i crnogorskom jeziku“, istakla je Ilona.

Na pitanje koliko je potrebno truda, rada i odricanja da bi sve završila u roku, Simović je kazala da je bilo i teških momenata, koje je, navodi, prebrodila uz podršku porodice i prijatelja.

Već dvije godine asistent je na studijskom programu ruskog jezika i književnosti, na Filološkom fakultetu.

,,Odmah nakon završetka specijalističkih studija počela sam da radim na fakultetu, i zaista, najveća  sreća je što su me pratili dobri ljudi i naučnici, koji su prepoznali moju ljubav, volju i želju da se bavim književnošću. Ovaj angažman na fakultetu velika je prilika, izazov i novo iskustvo“, pojašnjava Simović.

Dodaje da je studentski život u Nikšiću lijep.

,,Bilo je i ružnih momenata na početku, jer se odvajate od porodice, ali ipak to je put koji nas vodi ka osamostaljenju. Uvijek se nađe vremena za druženje, studentska okupljanja i žurke, samo treba odrediti prioritete“, pojasnila je.

Prisjećajući se perioda provedenog u Gimnaziji ,,Miloje Dobrašinović“, Ilona je kazala da je imala divne prijatelje, sa kojima je i danas u kontaktu.

,,Taj period pamtim i po širokom opštem obrazovanju ,mnogo sam se trudila da zadovoljim kriterijume profesora. Gimnazijski dani bili su bezbrižni, puni drugarstva, ljubavi i posvećenosti knjizi“, dodaje Simović u emisiji ,,Student“.

Savjetovala je mlade da uvijek slijede svoje srce.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Prt/scr

Audiop obrada i montaža: Sanida Kajević

Video obrada i montaža: Vladimir Jelić