Žarković: O duvanskom dimu kao prijetnji za zdravlje i okolinu, govorili smo na konferenciji o kontroli pušenja u Podgorici

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Veliki  uspjeh  za  naše  društvo bio bi,ukoliko bismo ispjeli,  da  nakon 19. Crnogorske konferencije o kontroli pušenja, smanjimo broj onih koji konzumiraju duvanske proizvode, kazao je Domagoj Žarković, sekretar Crnogorskog društva za borbu protiv raka, koje je nedavno u Podgorici organizovalo konferenciju pod motom ,,Duvan – prijetnja za našu životnu sredinu“.

Žarković je, u telefonskom razgovoru za  emisiju ,,Eko zona“ Radija Bijelo Polje, istakao  da je cilj da crnogorskoj javnosti ukaži na štetnost cigareta i duvanskih proizvoda, prije svega po zdravlje, ali i po životnu sredinu.  

,,Mi smo tu da dokažemo da treba živjeti bez cigareta, i da se može živjeti bez njih. Na prvom mjestu treba da nam bude zdravlje, s obzirom na to da znamo da u Crnoj Gori oko 400 osoba godišnje umire od raka pluća koji je preko 90% vezan za pušenje. Mi smo zadovoljni kako je protekla ovogodišnja konferencija na kojoj su govorili akademik CANU  profesor emeritus Univerziteta Crne Gore,dr Gordan Karaman, direktor Instituta za biologiju mora u Kotoru, dr Aleksandar Joksimović sa temom „Udahni život, a ne dim”. Na konferenciji su učestovali i direktorica Prirodnjačkog muzeja Crne Gore  dr Natalija Čađenović, koja je govorila o uticaju duvanske industrije na životnu sredinu, dok je  dr Milan Gazdić, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore, održao prezentaciju pod nazivom  „Duvanski dim - prijetnja po zdravlje cijele planete”, istakao je Žarković, podsjećajući da je ovogodišnju konferenciju otvorila šefica Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, dr Mina Brajović.

On  je, takođe, podsjetio da su prethodnih godina organizovali 18 konferencija sa temom o štetnosti duvana na ljudski organizam.

,,Prva konferencija održana je davne 2002.godine, a tokom svih tih godina dijelili smo razne brošure i propagandne materijale, kako bi skrenuli pažnju javnosti na štetnosti duvana. Crnogorosko društvo za borbu protiv raka nije samo podgoričko, već svih ovih godina zajedno sa ljekarima, prijateljima i kolegama obilazimo Crnu Goru, i to škole i zdravstvene ustanove. Uvijek molimo nepušače da pomognu sebi i nama, a pušače da ostave cigarete“, dodaje Žarković.

Kazao je da će CDPR i dalje nastojati da pomogne u borbi protiv pušenja.,,Svaki spaseni život je veliki“, navodi on.  

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović 

Foto: gradski.me

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević