Festival tambure unapređuje i kulturnu i turističku ponudu Bijelog Polja (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Internacionalni festival tamburaških orkestara već devetnaest godina uspješno opstaje na bjelopoljskoj kulturnoj sceni, povezujući umjetnost, turizam i ekonomiju, kazao je direktor Centra za kulturu, Milko Kovačević.

Gostujući u emisiji „Kulturna mapa“, Radija Bijelo Polje, Kovačević je istakao da ova ima manifestacija ima višestruki značaj za bjelopoljsku opštinu, kako u kulturnom, tako i turističkom pogledu.

„Internacionalni festival tamburaških orkestara traje već skoro dvije decenije, a svaka godina je novi izazov, kako bi kvalitetnim programom opravdali tako dugu tradiciju, ali i očekivanja publike. Ipak, Centar za kulturu ’Vojislav Bulatović Strunjo’, kao istinski čuvar tradicije našeg grada, već se dokazao kao vodeća ustanova kulture na sjeveru, ali i u cijeloj Crnoj Gori, tako da sam uvjeren da ćemo i ove godine opravdati povjerenje i pokazati da imamo kapaciteta da organizujemo ovakvu manifestaciju“, istakao je Kovačević.

Najavljujući 19. izdanje festivala, direktor Centra za kulturu je saopštio da su sve pripreme završene, te da spremni dočekuju goste iz šest država, kao i iz Crne Gore.

„Godišnje organizujemo skoro stotinu programa, ali Internacionalni festival tamburaških orkestara svakako je jedan od najsloženijih, jer zahtijeva ogroman rad i posvećenost, ali i veliko znanje i umijeće. Čini mi se da mi uspješno odgovaramo svim tim izazovima, posebno vodeći računa o brojnoj publici koja nas prati već godinama, pažljivo oslukujući i njihove želje, na osnovu kojih i kreiramo program. Tako je bilo i ovoga puta, pa će tokom tri festivalska dana – 28, 29. i 30. jula, uživati u zvucima tambure, ali i koncertima velikih muzičkih imena“, naglasio je Kovačević.

Tokom tri festivalska dana nastupiće brojni renomirani tamburaški sastavi, a već prve večeri biće održana dva koncerta - Kulturno-umjetničkog društva ,,Tekstilac” i grupe „Legende“.

„Naši folkloraši upravo se danas  vraćaju sa festivala u Poljskoj, gdje su pokazali nevjerovatno folklorno umijeće, ali i još jednom dokazali da su kultrni brend Bijelog Polja. Uvjeren sam da će imati sjajan koncert i na našem trgu, ali i siguran da će Bjelopoljke i Bjelopoljci podjednako uživati i u nastupu grupe ’Legende’, jer su i ranije bili naši gosti“, kazao je direktor Centra za kulturu.

Drugog festivalskog dana, kako je saopštio Kovačević, bjelopoljskoj publici predstaviće se pet orkestara.

„A posebno želim da najavim nastup Dječijeg tamburaškog orkestra Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Bijelog Polja, marljivo su radili i pripremali se za festival, tako da se radujemo njihovom učešću. Nakon njih će nastupiti tamburaški sastav ’Muzički signali’, TO HKUD ,,Hoštani” iz Hrvatske, zatim TS ,,Zhiko” iz Mađarske, a predstaviće se i kamerni tamburaški sastav iz Subotice. Takođe, iste večeri će nastupiti izvođači narodne muzike uz pratnju orkestra Almira Martinovića, a veče ćemo završiti koncertom Šukrije Žutog Serhatlića“, saopštio je Kovačević.

Poslednje festivalske večeri nastupiće ,,Musical souvenir” sastav iz Ukrajine, tamburaški sastav ,,Esminger” iz Mostara, ,,Ovcepolec” iz Makedonije, ,,Dunavski valovi” iz Srbije, kao i Bjelopoljski tamburaši.

„Nakon nastupa tamburaških grupa, publika će imati priliku da uživa u koncertima kantautora Slobodana Kovačevića i Al Dina“, dodao je Kovačević.

Centar za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“, kao izvršni producent Internacionalnog festivala tamburaških orkestara, ovoga puta otišao je i korak dalje, pa će za vrijeme održavanja festivala, biti organizovana promocija domaćih proizvoda bjelopoljskih i drugih poljoprivrednika sa sjevera Crne Gore.

„Uz pomoć i podršku Turističke organizacije Bijelo Polje i Turističke agencije RAMS, naši poljoprivredni prozivođači biće u prilici da izlože soje proizvode i ponude ih našim gostima, tako da ćemo još jednom  potvrditi značaj festivala tambure i u tom turističkom smislu“, istakao je Kovačević.

U okviru Internacionalnog festivala tamburaških orkestara biće održan i ,,Bjelopoljski biznis forum'' (BBF) koji će okupiti privrednike, goste iz dijaspore i eksperte iz oblasti ekonomije.

„Forum će se održati u subotu, a on će biti odlična prilika da brojni ekseperti razgovaraju sa našim poljoprivrednicima i to na temu razvoja poljoprivrede u funkciji podrške razvoju turizma, tako da se nadamo da će se tog dana čuti neke nove sjajne ideje“, kazao je Kovačević.

Internacionalni festival tamburaških orkestara, kako je poručio Kovačević, biće prilika da se još jednom iz Bijelog Polja pošalje poruka ljubavi i prijateljstva prema svim državama koje su učesnice manifestacije, ali, i prema onima, koji su ranijih godina bili naši gosti.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Eldina Bećirović

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević