Sajam domaćih proizvoda i rukotvorina otvoren u okviru 19. Internacionalnog festivala tamburaških orkestara (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Sajam domaćih poljoprivrednih proizvoda i rukotvorina otvoren je danas u Bijelom Polju, u okviru 19. Internacionalnog festivala tamburaških orkestara.

Ovaj sajam okupio je više od 15 izlagača iz Bijelog Polja, ali i drugih krajeva Crne Gore, na čijim štandovima se mogu pronaći proizvodi domaće radinosti, ali i prerađevine od meda, mesa, voća..

Direktorica Turističke organizacije Bijelo Polje, Violeta Obradović, kazala je da je ovaj sajam sjajna prilika da Bijelo Polje pokaže da ima mnogo toga da ponudi i u oblasti gastronomije, rukotvorina, suvenira.

„Mi smo se još prošle godine priključili organizaciji Internacionalnog festivala tamburaških orkestara, ali ovoga puta je to na višem nivou, pa sam, kao član Savjeta festivala podržala ideju da ovim sajmom obogatimo manifestaciju koja već 19 godina traje. Na ovaj način smo željeli da uvežemo turizam, kulturu i tradiciju, sve ono čime Bijelo Polje treba da se ponosi, ali i da iskoristimo ljetnju turističku sezonu i da maksimalno promovišemo naš grad kao poželju turističku destinaciju“, istakla je Obradović.

Ona je zahvalila svim učesnicima sajma, kako gostima iz Petnjice, Berana i Plava, tako i lokalnim proizvođačima.

„A posebno zahavljujemo kompanijama Franca i Put Gross, kao i Turističkoj agenciji RAMS, koja je u okviru svog Slow food udurženja organizovala dana si degustaciju njihovih proizvoda“, dodala je Obradović, dodajući da će sajam trajati tri dana, te da je otvoren za posjetioce od 10 do 22 časa.

Proizvode od meda danas je izložio i Veljko Đurović iz Bijelog Polja, koji je već godinama unazad učesnika raznih sajmova koje organizuje Turistička organizacija Bijelo Polje.

„Danas sam izložio livadski med, kojeg, zahvaljujući prvom dijelu godine, ima dosta. Ipak, cijene rastu, pa je i med poskupio za dva eura, ali se ja nadam da će ipak kupaca biti, jer je on prije svega važan za zdravlje. Tu imamo i neke mješavine za bronhije, krvnu sliku, štitnu žlijezdu, tako da ima posjetilaca i mušterija“, kazao je Đuroić, koji ima oko 300 košnica.

Brojni domaći proizvodi, od meda, preko povrća, pa do kozmetike, mogu se pronaći i na štandu Sanje Simonović Delević iz Berana.

„Zadovoljni smo jutrašnjim izlaganjem, prodajom, naroda ima dosta, posjetioci zadovoljni, a mi imamo i stalne kupce iz Bijelog Polja, koji su već došli da kupe naše proizvode. Očekujemo da ćemo privući i goste iz inostranstva, učesnike festivala tamburaše, jer oni voleda probaju med, džemove i ono domaće, što odavno nisu jeli“, kazala je Simonović – Delević.

Posjetioci sajama na štandu Amara Muratovića iz Petnjice mogu pronaći domaće cijeđene sokove, koji su idelani za osvježenje u vrelim ljetnjim danima.

„Imamo naše voćnjake u Petnjici i proizvodimo domaće sokove i to od jabuke, zatim miks – cvekla, šargarepa, jabuka, kombinacija dunje, kruške i jabuke, dvilje jabuke i maline... To su zdravi i prirodni sokovi, tako da se nadamo da će svi oni kojih ih probaju biti zadovoljni i da će i ovaj sajam, kao i prethodni na kojima smo učestvovali, biti uspješan“, istakao je Muratović, koji se bavi i proizvodnjom domaćih džemova.

Mirka Šunjevarić iz Zlakusa već godinama u Bijelom Polju izlaže i prodaje grnčarsko posuđe, čijom se izradom njena porodica bavi već 500 godina.

„Na taj način čuvamo tradiciju i prenosimo je sa koljena na koljeno i ponosni smo na to. Riječ je o grnčarskom posuđu, koje je jedinstveno u svijetu po načinu izrade i materijala od kojeg se pravi. Uvijek ima zainteresovanih kupca, koji se oduševe njihovom originalnošću“, kazala je Šunjevarić, koja je inače i predsjednica Udrženja žena „Zlakušanke“.

Podsjetimo, Internacionalni sajam tamburaških orkestra, u okviru kojeg se i održava sajam, počeće zvanično večeras u 20 časova na gradskom trgu, a na njemu će nastupiti renomirani tamburaški sastavi iz Ukrajine, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

Specijalni gosti festivala su muzička grupa ,,Legende'', poznati bosanskoherecegovački kantautor Al Dino, Šukrija Žuti Serhatlić, kantautor Slobodan Kovačević, Nino Veličkovski, Kulturno - umjetničko društvo ,,Tekstilac'', i vokalni solisti iz grada domaćina uz pratnju orkestra Almira Martinovića.

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić