Pokrenuta inicijativa za dodjelu ogrijevnog drveta najugroženijim kategorijama stanovništva (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Nevladina organizacija Bjelopoljski demokratski centar, Udruženje penzionera i invalida rada sa najnižim primanjima i Udruženje za zaštitu prava radnika i zaposlenih lica, pokrenuli su inicijativu za podršku ugroženim kategorijama stanovništva za nabavku ogrijevnog drveta.

Predstavnici ovih organizacija i udruženja, okupljeni u građanskom odboru, traže da penzionerima sa najnižim primanjima i  korisnicima socijalnih davanja država obezbijedi subvencije u vidu pet metara ogrijevnog drveta, a već danas su, na glavnoj ulici,  organizovali  i prikupljanje potpisa podrške ovoj inicijativi.

„Imajući u vidu visoke cijene ogrijevnih asortimana na tržištu, a prvenstveno ogrijevnog drveta, smatramo da država mora da pomogne ovima kategorijama društva i da ima menhanizam za to, i to kroz privatno-javno partnerstvo.  To za državu nije veliki trošak, ali jeste   velika pomoć materijalno ugroženim licima“, poručio je izvršni direktor NVO Bjelopoljski demokratski centar, Zdravko Janjušević, ističući da neće odustati od tog zahtjeva, jer ih, kako kaže, podržava veliki broj građana.

Dodaje,  da će ovu inicijativu  uputiti Vladi, Minsitarstvu rada i socijalnog staranja, kao i Ministarstvu poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede.

Predsjednik Udruženja penzionera i invalida rada sa najnižim primanjima, Marko Hajduković, kaže da će iskoristiti najavljeno učešće resornih ministara na sjutrašnjem Bjelopoljskom  biznis forumu, kako bi  došli do nekog dogovora.

 „Nadamo se da će nadležni shvatiti veliki problem nas na sjeveru i da će nam subvencionirati  po pet metara drva,  kako bi ovu zimu bar malo lakše dočekali“, kazao je Hajduković.

I Drago Zeković iz Udruženja za zaštitu prava radnika i zaposlenih lica, očekuje da pokrenuta inicijativa naiđe na razumijevanje donosilaca odluka, slično kao što je i nakon protesta penzionera sa sjevera, usvojena  inicijativa za povećanje penzija onima sa najnižim primanjima.

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić