“Tajanstvo duše moje” - knjiga hrabre ispovijesti Sabahete Nade Zoronjić

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Knjiga “Tajanstvo duše moje”, autorke Sabahete Nade Zoronjić, promovisana je danas u Bijelom Polju.

Prvjenac Sabahete Zoronjić predstavlja svjedočanstvo prošlih vremena i istorijskih previranja iz perspektive običnog čovjeka, koji se u tim vremenima grčevito držao, borio i opstao.

Bez pretjeranih literarnih ambicija, ispovjednim tonom, vadeći skrivene dragulje iz najdubljih odaja riznice sjećanja, Nada Drndar-Zoronjić u ovoj knjizi opisuje svoj život i sve one ljude i prostore koji su njegov sastavni dio, dostižući opšte, univerzalne duhovne vrijednosti, kazala je na današnjoj promociji recezentkinja Dijana Tiganj.

“Riječ po riječ, dio po dio, priču po priču, autorka poput slagalice gradi sliku prošlih vremena i porodičnih korijena, od najranijih saznanja do kojih je došla, pa do savremenog trenutka. Hronološki, subjektivno i emotivno, uspijeva da da geneološki prikaz porodice, ali i da ispriča priče koje nose univerzalnu poruku humanosti, ljudske tragike i mističnosti, a čiji je ona svjedok ili je o njima slušala. Ova knjiga je zapravo svjedočanstvo  o ljudima koji su na ovom prostoru živjeli, trajali i nestajali, kao poklon budućim generacijama da iz njih uče i po njima djelaju”, istakla je Tiganj.

O knjizi “Tajanstvo duše moje” danas je govorio i mr Sait Šabotić, koji je naglasio da je ovo zapravo knjiga hrabre ispovijesti – “nesebična, bez stida, da željom da se intima podijeli sa drugima”.

“I to ne da bi se olakšalo duši, kako to obično biva, već sa željom da potomstvu poruči da je život borba nesprestana, da on krije svoje pusije koje treba vješto izbjeći, da je varalica kojoj valja statin a put. To je knjiga u čijoj je dubokoj osnovi želja da svojim roditeljima oda počast u formi javne riječi, koja postaje naš gospodar čim je izgovorimo”, kazao je Šabotić.

Istakao je i da Bijelo Polje zauzima posebno mjesto u u ovoj knjizi.

“Ljubav prema rodnom gradu je posebno istaknuta u ovom djelu, pa se usuđujem reći da je Bijelo Polje Nadina bašta sljezove boje, njena inspiracija, radost I utjeha”, dodao je Šabotić.

Akademik Šerbo Rastoder takođe je podijelio svoje utiske o prvjencu Sabahete Nade Zoronjić, ističući da je “Tajanstvo duše moje” zapravo intimno sjećanje jedne Bihorke.

“Nada je sa dosta emocija i žara, ali I književnog dara, napisala pordičnu dramu, punu melanholije i tuge, u kojoj je opisala svoj i život njene porodice”, kazao je Rastoder.

Prisutnima na promociji obratila se i predsjednica Skupštine opštine Bijelo Polje, Nemša Omerhodžić, koja je kazala da je ovom knjigom Zoronjić svojoj porodici i prijateljima udahnula vječnost i na ovom svijetu.

“Nije malo knjiga koje umiru ili zajedno sa svojim autorima, ili ne dugo posle njih. Međutim, ovakve, kakva je i knjiga Sabahete Zoronjić, sa sadržinom iz prošlosti i autentičnim kazivanjima, vremenom samo još više dobijaju na vrijednosti. Pa se nadam da će ‘Tajanstvo duše moje’ biti samo dodatan podsticaj za nova književna ostvarenja Sabahete Zoronjić”, kazala je Omerhodžić.

Autorka knjige “Tajanstvo duše moje”, Sabaheta Nada Zoronjić, zahvalila je svima koji su prisustvovali današnjoj promociji njenog prvjenca.

“Ovo ostavljam kao amanet mojim unucima, novim pokoljenima koja će se rađati”, kazala je autorka.

Moderator današnje promocije, Edin Smailović, kazao je da raduje što imamo sve više publikovanih porodičnih svjedočanstava, poručujući da je “Tajanstvo duše moje”, Sabahete Nade Zoronjić, duša sjećanja i način da se sačuvaju prošla vremena.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Vladimir Jelić