Smolović: “Bijelo Polje je grad kulture i umjetnika”

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

“Tokom proteklih 18 festivalskih godina, Internacionalni festival tamburaških orkestara je rastao, razvijao se i on danas predstavlja značajnu adresu na kulturnoj mapi Crne Gore” kazao je na otvaranju 19. Internacionalnog festivala tamburaških orkestara  predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović.

On je naglasio da festival predstavlja tačku oslonca , kako domaćim, tako i tamburaškim orkestrima koji dolaze, zato se, kako je kazao, u Bijelom Polju odvija jedinstven festival evropskih tamburica.

“Bijelo Polje je grad kulture i umjetnika. Grad suživota i tolerancije, raskršće civilizacija i baš zato je plodno tle za susrete i afirmaciju svega što što kultura i tradicija predstavljaju” kazao je prvi čovjek Opštine Bijelo Polje.

Čast da otvori 19. Internacionalni festival tamburaških orkestara pripala je TS”Muzički signali” koji skoro 20  godina nastupaju širom Crne Gore i država okruženja promovišući kroz izvorne pjesme svoj grad. Vođa ovog sastava Zamir Ciriković kaže da je bjelopoljski festival iz godine u godinu sve bolji i sadržajniji.

“Različitost i raznolikost festivala ima svoju čar i privlači pažnju publike i to je ono što je dobro svih ovih godina, što ne znači da ne treba i dalje nadograđivati da budemo još bolji i sadržajniji” kazao je Ciriković.

Dječji ansambl je pobrao sve simpatije brojne publike koja je burnim aplauzima pozdravila kompozicije koje su izveli: “Kondorov let” i “Još ne sviće rujna zora” koju je izvela Majra Hodžić. Kako je kazala njihova profesorica Denisa Ćorović, za časove tamburice postoji veliko interesovanje djece te da je trenutno u orkestru njih jedanaest.

“Za ovaj tradicionalni instrument vlada veliko interesovanje djece, ali kako nemamo toliko instrumenata sastavili smo orkestar od jedanaest članova, međutim nadamo se da će se to u budućnosti promijeniti i da ćemo već sljedeće godine imati još veći orkestar” istakla je Ćorović.

Matej Ivković iz Subotice dio je kamernog sastava muzičke škole iz tog grada koja postoji 150 godina, gdje se baštini izvorna muzika nastojeći da očuvaju tradicionalni zvuk vojvođanske tambure.

“Po prvi put sam u Bijelom Polju, mada neki članovi našeg ansambla su bili i ranije tako da nose lijepe utiske sa ovog festivala. Inače volim da idem na ovakve događaje koji su svakako lijepa prilika da se upoznaju drugi ljudi, njihova kultura al ii da se razmijene iskustva kada je ova muzika u pitanju” kazao je Matej.

Tamburašku tradiciju Slavonije promovisali su večeras i članovi tamburaškog orkestra “Koškani 1978” iz Našica  .Oni su sa svojim zanimljivim repertoarom oduševili bjelopoljsku publiku, jer su pored tradicionalne slavonske pjesme uz tamburu, svojevrsnu avangardnost naglasili izvođenjem pjesama popularne pop grupe Novi fosili.

  “Već treći put gostujemo na festivalu, oduševljeni smo prijemom i samim boravkom ovdje, a takođe smo jako počastvovani što smo i ove godine dio ove renomirane manifestacije” istakao je član Koškana Danijel Rihter.

Dio 19. IFTO bio je i orkestar “Zsiko” iz mađarskog grada Baja, koji su nastavili dugu tamburašku tradiciju još odavne 1920 godine. Kako je kazao njihov član Beneš Muncig ljubav prema tamburi odvela ih je na mnoga takmičenja i festival sa kojih odnose lijepe utiske ali i priznanja.

“Tamburaška muzika je u našem kraju veoma popularna, a mi želimo da je očuvamo upravo kroz nastupe i predstavljanja širom okruženja” kazao je Muncig.

Na kraju tamburaškog dijela programa kroz pjesme iz raznih krajeva Crne Gore i okruženja, prisutne su pozdravili izvođači iz grada domaćina: Ena Šabanović, Džana Lamežević, Velibor Gačević, Saška Rakonjac, Petar Jokić i Dražen Baković uz orkestarsku pratnju profesora Almira Martinovića.

“Po 19 put naš grad je u prilici da dočeka i piozdravi goste i sve ljubitelje lijepe muzike, ponosni smo i na činjenicu da je naš grad postao prepoznatljiv ne samo po tamburaškom festivalu već i po gostoprimstvu, gradu koji je na nov način povezao i ujedinio region” kazao je Martinović.

Drugo veče Internacionalnog festivala tamburaških orkestara svakako je obilježio i nastup Šukrije Žutog Serhatlića koji više od četrdeset godina baštini muzičko nasljeđe Crne Gore i svoje Podgorice. Serhatlić je istakao da se uvijek rado odaziva pozivu da gostuje u gradu koji, kako je kazao, baštini festival koji iz godine u godinu raste.

“Obradovala me je činjenica da je oformljen dječji tamburaški orkestar koji će, u to sam siguran, nastaviti ovu lijepu tradiciju i koji će na najbolji način i sljedećim generacijama u zemlčji i okruženju  predstaviti ono što Crna Gora ima i baštini , a to je etnos, multikulturalnost suživot i tolerancija” istakao je Serhatlić.

Poslednjeg dana festivala predstaviće se tamburaški orkestri iz Ukrajine BIH, Srbije kao i grada domaćina, a  pažnju publike privući će i kantautori Slobodan Kovačević i Al Dino.

 

 

Tekst:Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić