Koncertom Al Dina i Slobodana Kovačevića završen 19. Internacionalni festival tamburaških orkestara (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Koncertom crnogorskog kantautora i kompozitora, Slobodana Kovačevića, i bosanskohercegovačkog kantautora zabavne i etno-pop muzike, Al Dina, večeras je u Bijelom Polju završen 19. Internacionalni festival tamburaških orkestara.

U intimnoj atmosferi sale bjelopoljskog Centra za kulturu, publika je uživala u kvalitetnoj muzici, ali i zvuku tambure renomiranih ansambala iz Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Uz svoje najveće hitove “Čaršija”, “I sad me po tebi poznaju”, “Kopriva”, kao i mnoge druge, Al Dino je Bjelopoljcima pružio noć za pamćenje, ali i obećao da će se uvijek rado vratiti u grad pod Obrovom.

“Rado sam se odazvao pozivu organizatora ovog festivala i čast mi je što je upravo mojim nastupom završen festival koji traje već dvije decenije. Zadovoljstvo je družiti sa bjelopoljskom publikom, drago mi je što umiju da slušaju muziku, a ne samo gledaju, što je danas sve češći slučaj. I kako kaže moja pjesma ‘Lijepo je doći u svoju čaršiju’, pa se i ja osjećam tako kao da sam dio ovog grada i uvijek ću se rado vratiti”, kazao je Al Dino za Radio Bijelo Polje.

I crnogorski kantautor Slobodan Kovačević muzikom i pjesmom upotpunio je poslednje festivalsko veče, uz poruku da je čast biti dio manifestacije, koja ima tako dugu tradiciju i koja promoviše ne samo kvalitetan muzički zvuk, već i zajedništvo, ljubav i jedinstvo.

“Zaista čestitam Centru za kulturu i svim učesnicima ovog kulturnog internacionalnog projekta, koji slavi muziku, ali i ljubav, mir, toleranicju, prijateljstvo, što je i posebna vrijednost festival tamburaša. Ja se iskreno nadam da će ovaj festival nastaviti da živi, jer je jako važan i za Bijelo Polje i za Crnu Goru, ali i za cijeli region”, istakao je kantautor Kovačević.

Već 19 godina dio Internacionalnog festivala tamburaških orkestara je i sjajni Nino Veličkovski, koji je ove godine nastupio  sa orkestrom “Ovčepolec” iz Sjeverne Makedonije.

“Od prvog festivala sam tu i upravo je on inspirisao nas iz Makedonije da i mi pokrenemo manifestaciju koja će promovisati tamburu i širiti ljubav prema ovoj muzici. Tako da svih ovih godina zajedno sarađujemo i vjerujem da ćemo tako i nastaviti, te da će oba festivala trajati još dugo”, rekao je Veličkovski.

Posebno je pohvalio bjelopoljsku publika, koja, kako je istakao, umije da prepozna kvalitet.

“Sve pjesme koje mi znače da sam pjevao ovdje, a drago mi je što sam na ovom festivalu nastupio uz sjajan orkestar ‘Ovčepolec’, tako da vjerujem da je i publika uživala”, rekao je Veličkovski, dodajući da se nada da će svoj jubilej – 40 godina rada u muzici i jubilej Internacionalnog festivala tamburaških orkestara, zajedno proslaviti naredne godine upravo u Bijelom Polju.

Tamburaški orkestar “Esminger” iz Mostara prvi put je večeras nastupao u Bijelom Polju, a kako je kazao Matej Kljajo, posebno su srećni što su imali priliku da nastupe na festivalu koji okuplja renomirane tamburaške ansamble.

“Mi zapravo djelujemo u sklopu velikog tamburaškog orkestra ‘Mostar’, a na ovom festivalu nastupamo u manjem sastavu. Predstavili smo se publici pjesmama iz svih krajeva naše regije, neke iz Hercegovine, Slavonije, Vojvodine i mislim da je publika zadovoljna, pa se nadam da ćemo se družiti i naredne godine”, rekao je Kljajo.

Aplauze publike večeras su dobili i Bjelopoljski tamburaši, pjevajući zajedno pjesmu “Bijelo Polje rodni grade”.

“Iako smo od prvog festivala tu, uvijek smo podjednako ponosni i uzbuđeni. Zahvaljujući ovom festivalu tambura je zaživjela kod nas, uspjeli smo da u Bijelo Polje dovedemo sve najbolje orkestre iz Crne Gore, regiona, pa i šire, ali smatram da je najveći uspjeh ove manifetscaije to što smo dobili Dječiji tamburaški orkestar. Ponosni smo na tu djecu, koja će nastaviti ovu priču, koju smo mi započeli još prije dvije decenije”, kazao je Kenan Hubanić.

Bjelopoljski tamburaši večeras su premijerno izveli i svoju novu pjesmu, koja je posvećena upravo Bijelom Polju i Limu, a publika je sa oduševljenjem prihvatila.

Branimir Jovanović iz TO “Dunavski valovi” iz Novog Sada već deseti put je dio Internacionalnog festivala tamburaških orkestara, a i večeras je zajedno sa svojim orkestrom predstavio vojvođansku muziku.

“Bijelo Polje treba da bude ponosno na ovaj festival, jer su rijetki gradovi i države koji imaju manifestaciju sličnu ovoj, a da traje tako dugo. Mi se ovdje osjećamo kao svoji na svome, publika nas je već dobro upoznala i uvijek iz ovog grada odlazimo sa lijepim utiscima”, rekao je Jovanović.

Sjajan nastup večeras su imali i tamburaši iz Ukrajine, članovi TA “Muzički suveniri”, koje je publika pozdravila gromoglasnim aplauzom.

Svim učesnicima 19. Internacionalnog festivala tamburaških orkestara večeras su uručene i zahvalnice, kao i pojedinicima koji su dali doprinos organizaciji ove manifestacije, koja je postala kulturni brend Bijelog Polja.

Podsjetimo, ovogodišnji festival, u produkciji Centra za kulturu ,,Vojislav Bulatović Strunjo”, održan je uz pokroviteljstvo Opštine Bijelo Polje, Ministarstva ekonomskog razvoja i turzima, kao i kompanije M:tel. Prijatelj festivala je kompanija ,,PUT Gross”, a medijski sponzori Radio Bijelo Polje, Radio-televizija Crne Gore, RTV Nikšić i RTV Pljevlja.

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić