Neophodna oštrija kaznena politika za prekršioce saobraćajnih propisa

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Oštrija kaznena politika i veće prisustvo policijskih službenika na terenu, umnogome bi doprinijeli povećanju bezbjednosti na crnogorskim putevima, ocijenio je izvršni direktor NVO Multimedijal Montenegro (MMNE ), Željko Đukić.

Na završenoj konferenciji projekta „Sačuvaj sebe i druge“, koji je ova nevladina organizacija realizovala u proteklih šest mjeseci uz podršku Ministarstva kapitalnih investicija, Đukić je kazao da edukativne kampanje i aktivnosti nijesu same po sebi dovoljne, što potvrđuje i veliki broj saobraćajnih nesreća i nezgoda na našim drumovima.

“Prije šest mjeseci smo krenuli u realizaciju ovog projekta, a upravo sa ciljem da utičemo na svijest građana da budu odgovorniji učesnici u saobraćaju, posebno u vrijeme ljetnje turističke sezone, kada je frekventnost i gustina saobraćaja znatno veća nego inače”, kazao je izvršni direktor NVO Multimedijal Montenegro (MMNE).

Đukić je istakao da gotovo svakodnevno možemo pročitati naslove o brojnim saobraćajnim nezgodama i nesrećama na crnogorskim putevima, često i sa smrtnim ishodima, te da su zato bar na ovij način željeli da daju doprinos povećanju nivoa bezbjednosti u saobraćaju.

“Uz pomoć i podršku Uprave policije Centra bezbjednosti Bjelo Polje sproveli smo niz edukativnih i informativnih akcija na teritoriji naše opštine, kako bi direktno kroz distribuciju promotivnog i edukativnog materijala učesnicima u saobraćaju, posebno vozačima, još jednom skrenuli pažnju da poštuju sve saobraćjne propise. Kreirali smo i web sajt www.saobracaj.org.me, na kojem smo objavili sve važne informacije iz oblasti saobraćaja i saobraćajne kulture, ali i podatke vezane za broj i posljedice saobraćajnih nesreća  i nezgoda,  koji su zaista alarmantni.  To su naslovi koje ne želimo više da čitamo i zato smo krenuli u realizaciju ovog projekta, uložili smo maksimalne napore, online kampanja je trajala svih šest mjeseci i iz toga ugla možemo reći da je ovaj projekat bio uspješan. Ali, nažalost, čini se da to nije dovoljno. Uprkos brojnim porukama koje smo poslali o važnosti vezivanja pojasa, izbjegavanju telefoniranja u vožnji, te zabrani vožnje automobila u alkoholisanom stanju, nijesmo do kraja uspjeli da podignemo nivo svijesti građana i njihove saobraćajne kulture. Zato smatram da je neophodna oštrija kaznena politika, možda čak i dopuna zakonskih akata, te veće prisustvo policije na terenu, kako bi se smanjio broj nesreća i nezgoda, a povećala odgvornost svih učesnika u saobraćaju, a prvenstveno vozača”, naglasio je Đukić.

Ipak, kako je poručio, ako su uspjeli da spasu bar jedan ljudski život i da spriječe bar jednu saobraćajnu nesreću, zahvaljujući ovom projektu, smatraju da su ostvarili svoju misiju.

Načelnik saobraćajne policije PJ Bijelo Polje, Veselin Bošković, takođe je prisutvovao završnoj konferenciji projekta „Sačuvaj sebe i druge“, koji, prema njegovim riječima, predstavlja značajan doprinos njihovoj svakodnevnoj borbi za očuvanje bezbjednosti u saobraćaju.

Bošković je istakao i da su statistički podaci Centra bezbjednosti za ovu godinu povoljni, ali i poručio da stanje u bezbjendosti saobraćaja mora i može uvijek da bude bolje.

Prezentujući uporedne podatke za ovu I prošlu godinu, u periodu od 1. janura do 1. avgusta, Bošković je saopštio da je broj saobraćajnih nezgoda na teritoriji bejlopoljske opštine smanjen za 42 %.

“U 2021. godini dogodile su se 104 saobraćajne nezgode do 1. avgusta, a u ovoj 74, što je umanjenje za 42 %.Teške tjelesne povrede je u ovim saobraćajnim nezgodama u protekloj godini zadobilo 10 lica, a u tekućoj 13, što je jedini potadak za koji imamo uvećanje i to za 30%. Sa lakim tjelsnim povredma bilo je 34 lica u 2021. godini, a u ovoj 24”, naveo je  načelnik saobraćajne policije PJ Bijelo Polje, ističući da u ovoj godini do 1. avgusta nije bilo smrtno stradalih lica iz saobraćajnih nezgoda na teritoriji opštine Bijelo Polje.

Zbog vožnje u alkoholisanom stanju, kako je naveo, 76 lica isključeno je iz saobraćaja prošle godine, a u ove 122 lica.

“Dakle, imamo uvećanje za 61 %, što je pokazatelj da službenici pojačno vrše kontrolu”, dodao je on.

 Prekšajnih naloga u 2021. godini bilo je 2 099, a u ovoj 4 591. Ipak, Bošković je naveo da bi bili zadovoljno da nije bilo toliko prekršaja, jer  bi to bio bolji pokazatelj saobraćajne kulture i svijesti.

“Ali mi nastavljamo da radimo I da budno pratimo stanje na terenu”, poručio je Bošković.

Kazao je da bi pažnju trebalo posvetiti i takozvanoj nasilničkoj vožnji, što je prepoznato u zakonskim odredbama pojedinih država iz regiona, te da je neophodno, s obzirom na sve veći broj električnih trotineta, regulisati zakonski i njih kao prevozna sredstva.

Autorka I foto: Sanja Dulović