Cerović: Hitno formirati komisiju koja će utvrditi štetu načinjenu u Đalovića pećini

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Đalovića pećina je naš najveći dragulj i najznačajniji kapitalni projekat, zato se ne smije dopustiti njeno dalje devastiranje, već je neophodno formirati komisiju, koja će procijenti do sada načinjenu štetu i prezentovati to javnosti, saopštio je za Radio Bijelo Polje Petar Cerović iz  Speleološkog kluba  “Pauk”.

Cerović je istakao da su nadležnim institucijama već prijavili slučaj devastiranja pećine, do kojeg je došlo, kako pretpostavljaju,  kada su posjetioci 21. avgusta  oštrim predmetima uklesivali svoja imena na pećinskom nakitu.

“To je naša osnovana sumnja, jer su se ti koji su urezivali svoja imena na kamenu  istim tim imenima upisali i u knjigu utisaka. Ne znamo da li je riječ o neznanju ili namjeri, ali to će svakako utvrditi nadležni organi, koji će izvršiti uviđaj i preuzeti slučaj. Ovo je zaista strašan vandalizam, pećina je devastirana i tome se mora stati na kraj“, istakao je Cerović.

On je kazao i da Speleološki klub „Pauk“ predlaže hitno formiranje stručne komisije, koja će napraviti procjenu štete, te utvrditi i da li je moguće saniranje.

 „Ne znamo da li su oštećenja trajna ili se mogu sanirati, to treba da utvrdi stručna komisija koju je neophodno formirati. Takođe, treba ispitati i zašto izvođači radova na Đalovića pećini nijesu adekvatno zatvorili objekat prilikom prestanka radova, već je mogao da u pećinu uđe ko kada poželi. Nepravilnosti sigurno još ima, jer ne samo da su oštećeni stalagmiti, već i čitava biosfera i biodiverzitet, jer su otvoreni bočni tuneli i napravljeni vazdušni džepovi. Pećina se isušuje, nema više ni onih boja, zato je važno da se sve to ispita“, naveo je Cerović.

Istakao je i da su više puta upozoravili na brojne opasnosti i oštećenja do kojih može doći u Đalovića pećini.

„Opasnosti su brojne, u pećinu je lako ući, ali ne baš i izaći, moglo je da dođe i do nekih nesrećnih slučajeva. Mi smo na sve to ukazivali i ranije, ali smo tek sada uspjeli da probudimo javnost kada je napravljena šteta. Ne smijemo više dozvoliti da se radi na ovakav način i nadam se da će sve nadležne institucije reagovati“, poručio je Cerović iz  Speleološkog kluba  “Pauk”.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: privatna arhiva – Speleološki klub  “Pauk”