Bogat program 52. Ratkovićevih večeri poezije, sve spremno za ovogodišnju pjesničku svetkovinu (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Jedna od najznačajnijih pjesničkih manifestacija, Ratkovićeve večeri poezije, 52. po redu, održaće se od 3. do 5. septembra u Bijelom Polju.

Ova književna svetkovina i ove godine okupiće eminentne pjesnike i pisce iz regiona i Evrope, a tokom tri dana trajanja manifestacije biće održano više od 20 kulturnih programa, najavio je direktor JU Ratkovićeve večeri poezije, Kemal Musić.

Gostujući u emisiji “Kulturna mapa”, Radija Bijelo Polje, Musić je istakao da je sve spremno za početak 52. Ratkovićevih večeri poezije.

“Mi zapravo tokom cijele godine radimo na pripremi ove manifestacije, tako da slobodno mogu reći da je sve spremno za 52. Ratkovićeve večeri poezije. Kreirali smo veoma sadržajan, bogat i raznovrstan program, pa ćemo od 3. do 5. septembra u Bijelom Polju imati priliku da ugostimo važne pjesnike iz regiona i Evrope, ali i da zajednički uživamo u pjesničkim, kao i drugim umjetničkim programima  i pratećim sadržajima”, kazao je Musić.

I ove godine, kako je saopštio, biće održane međunarodne pjensičke večeri “Eno ga,  po moru teče Lim”, programi “Kafa sa piscem”, a planirane su i brojne promocije knjiga, dok je posebno značajna dodjela Nagrade Risto Rtaković, kao kruna manifestacije.

“Jedan od najsvečanijih trenutka manifestacije svakako jeste dodjela Nagrade Risto Ratković, koju ćemo ove godine uručiti pjesniku koji je prepoznat ne samo u regionu, već i u Evropi – Veliboru Čoliću i to za knjigu ‘Emigrantska mantra’. Naravno, kao i ranijih godina, planirane su međunarodne pjesničke večeri ‘Eno ga, po moru teče Lim’, na kojima će svake večeri nastupiti po sedam pjesnika, a na ovogodišnoj manifestaciji promovisaćemo i knjige dobitnika Nagrade Risto Ratković za 2020. i 2021. godinu, kao i knjigu prošlogodišnjeg dobitnika nagrade za mlade pjesnike”, najavio je direktor JU Ratkovićeve večeri poezije.

Musić je istakao da posebnu pažnju poklanjaju mladima, pa će i ove godine biti uručena Nagrada Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina, dok su za srednjoškolce planirane i radionice “Tumačenje poezije”, koje će voditi prof. dr Nedžad ibrahimović.

“Takođe, jako važno je pomenuti i okrugli sto na temu ‘Savremena književnost i čitalac’, na kome će učestvovati oko 15 pjesnika, proznih pisaca, književnih kritičara, univerzitetskih profesora, koji će razgovarati o savremenoj književnosti i savremenom čitaocu. Cilj nam je da se čuje glas poznavaoca knjige, čitanja i pisanja, a  planiramo da nakon toga objavimo i jedan zbornik radova koji će sigurno biti od koristi srednjoškolskim i univerzitetskim profesorima”, saopštio je Musić. 

Pored pjesničkih, prema riječima Musića, biće održani i drugi umjetnički programi.

“Ratkovićeve večeri poezije odavno su izašle iz okvira isključivo pjesničke manifestacije, pa ćemo ove godine imati i izložbu slika crnogroskog umjetnika Gorana Ćetkovića, kao i poetsko-muzički performans Džentlmen. I zaista se od ove manifestacije očekuje nešto novo, drugačije i još kvalitetnije, što nije lako postići. Međutim, ako imate saradnike posvećene poslu, spoljne saradnike koji su voljni da pomognu, onda to negdje bude i mnogo lakše. Takođe, imamo potpisane sporazume o saradnji sa raznim sličnim institucijama u zemlji i inostranstvu, sa školama, fakultetima, kao I naravno kontinuiranu podrške Opštine, koja uvijek ima sluha za sve naše potrebe, kao i Ministarstva kulture i medija, čija je podrške, u odnosu na prethodnu godinu, ovoga puta znatno veća”, istakao je direktor Musić i zahvalio na podršci svima onima koji daju doprinos trajanju i kvalitetu Ratkovićevih večeri poezije.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević