„Crnogorski srednjoškolci zainteresovani za pokretanje biznisa u oblasti digitalnog preduzetništva“

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Crnogorski srednjoškolci zainteresovani su za preduzetništvo, posebno digitalno, što je potvrdio i projekat „Preduzetnik budućnosti“, koji su realizovale nevladine organizacije “Centar za preduzetništvo” i “Klub kulture”, saopšteno je na današnjoj konferenciji za medije.

Kroz neformalno obrazovanje i brojne aktivnosti, predstavnici ovih nevladinih organizacija, kako su danas i saopštili, uspjeli su  da  mladim ljudima približe digitalno preduzetništvo kao idealnu oblast za njihov sopstveni biznis.

„Govoriti mladim ljudima o klasičnom preduzetništvu kroz formalno obrazovanje postalo je neučinkovito, jer sve što nema dodira sa savremenim tehnologijama i internetom za njih je zamarajuće i ’krindž’. Zato smo ovim projektom, kroz nefromalne edukacije, željeli da mladim ljudima približimo digitalno preduzetništvo“, kazao je predsjednik NVO „Centar za preduzetništvo“ i asistent na projektu, Goran Joksimović.

On je istakao da su u proteklih osam mjeseci sproveli i niz značajnih aktivnosti, a povezali su i organizacije civilnog društva, srednje škole i preduzeća, a sve u cilju stvaranja stimulativnog okruženja za razvoj preduzetništva.

„Takođe, odradili smo i istraživanje o stavovima mladih o preduzetništvu, sa naglaskom na digitalno preduzetništvo, doprinijeli učešću nastavnika na konferencijama o preduzetništvu na nacionalnom nivou, pružili podršku i pomoć određenom broju škola prilikom odlaska na nacionalna takmičenja, a organizovali smo i posjete učenika preduzećima, kako bi im predstavili primjere dobre prakse“, kazao je Joksimović.

Danas, kada projekat i privode kraju, kako je istakao Joksimović, mogu se pohvaliti odličnim rezultatima.

„Informisali smo mlade ljude o mogućnostima pokretanja sopstvenog biznisa u oblasti digtalnog preduzetništva, ojačali smo preduzetničke kompetencije mladih kroz neformalne oblike učenja, a ustanovili smo i takmičenja u određenom broju škola u Crnoj Gori“, saopštio je predsjednik NVO „Centar za preduzetništvo“. 

Kao jedan od najvažnijih rezultata projekta, koordinator Rafet Mulić istakao je potpisivanje memoranduma o saradnji između nevladinih organizacija “Centar za preduzetništvo” i “Klub kulture” sa brojnim značajnim lokalnim i nacionalnim akterima u oblasti preduzetništva.

„Uspostavili smo saradnju sa srednjim školama iz Bara, Bijelog Polja, Petnjice, Berana, Žabljaka, Pljevalja, brojnim lokalnim i nacionalnim reprezentativnim nevladinim organizacijama, preduzećima, te organizatorima nacionalnih takmičenja iz oblasti preduzetništva. Na taj način stvorili smo odlične preduslove za kreiranje i realizaciju ovakvih i sličnih projekata“, naglasio je Mulić.

On je istakao i da u Crnoj Gori preduzetništvo ima budućnost.

„Mladi, posebno u okviru srednjih škola, zainteresovani su za preduzetništvo, posebno digitalno i uvjerilili smo da postoje ta virtuelna učenička preduzeća i preduzetnički centri, koji zaista funkcionišu i koji će, siguran sam, uznapredovati“, naglasio je Mulić.

Podsjetio je da je projekat „Preduzetnik budućnosti“ realizovan u okviru regionalnog programa FLY BY LEAP, koji se sprovodi u zemljama Zapadnog Balkana i u Turskoj, a u Crnoj Gori ga realizuje Studenski biznis centar Univerziteta Donja Gorica.

„Centar za preduzetništvo je već tri godine dio ovog regionalnog programa, prošli smo niz obuka i seminara, terninga, jako smo zadovoljni, jer smo zahvaljujući njemu podigli i unaprijedili kapacitete naše nevladine organizacije, te  kreirali i strateška dokumenta“, kazao je Mulić.

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Vladimir Jelić