Na zahtjev Opštine Bijelo Polje zatvoren ulaz u Đalovića pećinu

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Na zahtjev Opštine Bijelo Polje, izvođač radova na projektu Đalovića pećina zaštitio je ulaz u pećinu, a angažovani su i dodatni čuvari, saopštili su za Radio Bijelo Polje iz lokalne samouprave.

Kako su istakli, nedavni incident je pokazao da, nažalost, postoje neodgovorni pojedinci koji su spremni da uništavaju hiljadugodišnje prirodno bogatstvo i to bez ikakvog razloga.

“Sigurni smo da će se se na ovaj način, odnosno zaštitom ulaza u Đalovića pećinu, sačuvati i mikroklima pećine, na šta su speleolozi i ranije ukazivali", saopštili su iz Opštine Bijelo Polje.

Podsjetimo, nedavno je došlo do devastiranja Đalovića pećine, kada su neodgovorni pojedinci  oštrim predmetima uklesivali svoja imena na pećinskom nakitu.

Iz  Speleološkog kluba  “Pauk” su tada predlažili hitno formiranje stručne komisije, koja će napraviti procjenu štete, te utvrditi da li je moguće saniranje.

“Mi smo na sve te probleme i opasnosti ukazivali i ranije, ali smo tek sada uspjeli da probudimo javnost kada je napravljena šteta. Ne smijemo više dozvoliti da se radi na ovakav način i nadam se da će sve nadležne institucije reagovati“, kazao je ranije za Radio Bijelo Polje Petar Cerović iz  Speleološkog kluba  “Pauk”.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Opština Bijelo Polje