Sprovedena obuka iz oblasti zaštite na radu za zaposlene u CEDIS-u

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Obuka iz prve pomoći i oblasti zaštite na radu za zaposlene u Crnogorskom elektro-distributivnom sistemu održana je juče u opštinskom Crvenom krstu.

U okviru obuke polaznici su se upoznali sa postupcima za pružanje prve pomoći, materijalom i opremom koja je potrebna u takvim situacijama, kazao je licencirani predavač, profesor Nikola Simović.

“Cilj obuke je bio da se zaposleni obuče za previjanja povreda, zaustavljanje krvarenja, ali i za pružanje pomoći od udara električne struje, postavljanje udlaga kod preloma kostiju, te da nauče pravila kardiopulmonalne reanimacije, način smještaja i prenosa povrijeđenog, odnosno naglo oboljelog lica. Takođe, obuka je uključivala i specifičnosti radnog mjesta, jer su polaznici bili zaposleni iz CEDIS-a, gdje rad na elektrodistributivnoj mreži nosi brojne rizike, pa je znanje iz prve pomoći jednako bitno kao i obuka iz domena profesije”, kazao je profesor Simović.

On je dodao da se praktičnim vježbanjem lako uoče nedostaci u postupcima pružanja prve pomoći, koji mogu biti fatalni za unesrećenog.

“Zato su ovakve obuke više nego korisne za zaposlene u firmama kao što je CEDIS i trebalo bi da ih prođe što više zaposlenih. Ako makar jedan zprimijeni stečeno zanje i tako pomogne unesrećenoj osobi, organizovanje ovakvih obuka je više nego opravdano", poručio je Simović.

Obuka, resertifikacija u pružanju prve pomoći, kako su napomenuli iz opštinskog Crvenog krsta, odvija se po jedinstvenom programu, usklađenom sa evropskim doktrinarnim standardima u oblasti prve pomoći, kao i programima i planovima za realistički prikaz povreda i oboljenja.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Crveni krst Bijelo Polje