Na javnoj tribini o diskriminaciji lica sa invaliditetom

Javna tribina ,,Diskriminacija lica sa invaliditetom i proces prijave diskriminacije“, koja se realizuje u okviru projekta „Za ravnopravnost djece sa smetnjama u razvoju i lica sa intelektualnim invaliditetom bez diskriminacije“, održana je danas u skupštinskoj sali.

Projekat realizuje Nevladino udruženje roditelja djece sa teškoćama u razvoju ​​“Zračak Nade” iz Pljevalja, u partnerstvu sa Udruženjem roditelja djece sa teškoćama u razvoju ,,Oaza" iz Bijelog Polja.

Sanela Žiga, iz Udruženja roditelja djece sa teškoćama u razvoju ,,Zračak nade“, u izjavi za Radio Bijelo Polje je kazala da je veoma važno održavanje javne tribine.

,,Projekat realizujemo do 31. oktobra, a njegov glavni cilj je smanjenje diskriminacije prema djeci i mladima sa smetnjama u razvoju i licima sa intelektualnim invaliditetom, uspostavljanjem adekvatne podrške za samostalno uključivanje u društveni i politički život zajednice, ali i reagovanje na diskriminaciju kroz upozoravanje zajednice sa pravima lica sa invaliditetom za samostalno odlučivanje“, istakla je Žiga.

Naglasila je da diskriminacija još uvijek postoji.

,,Bitno je da svi akteri lokalne zajednice budu upoznati sa pravima OSI, ali i sa, još uvijek postojanjem diskriminacije“, pojasnila je Žiga.

Rasema Hekalo, iz Udruženja roditelja djece sa teškoćama u razvoju ,,Oaza", kazala je da saradnja sa organizacijom ,,Zračak nade“ traje 20 godina.

,,Ove dvije organizacije osnovale su nacionalnu asocijaciju ,,Nardos“, i naša dugogodišnja saradnja ogleda se i u mnogim projektima. Ovaj projekat koji sada realizujemo nosi važnu temu, jer diskriminacije je prisutna i svi smo toga svjesni“, dodala je Hekalo.

Podsjetila je da se u ,,OazI“ trude i rade na smanjenju diskriminacije lica sa invaliditetom.

,,Zahvaljujem udruženju ,,zračak nade“ koji su uvijek bili tu i pružali nam podršku. Mi radimo na poboljšanju položaja naših korisnika“, naglasila je Hekalo.

Projekat „Za ravnopravnost djece sa smetnjama u razvoju i lica sa intelektualnim invaliditetom bez diskriminacije“ podržan je od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore.

 

Autorka i foto: Eldina Bećirović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE