Bulatović: Sve više oboljelih od demencije, uloga porodice ključna

Organizacijom edukativne radionice za starije, Opštinska organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje obilježila je danas 21. septembar, Svjetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti.

Učesnici radionice imali su priliku da uz pomoć volontera i gerontodomaćica steknu znanja i vještine za korišćenje aplikacije za usporavanje demencije, koja se sastoji od niza različitih zadataka u vidu matematičkih, jezičkih i muzičkih vježbi.

Socijalna radnica u Centru za njegu starijih, Ivana Bulatović, koja je i vodila radionicu, upozorila je na  porast broja oboljelih od demencije, kao i spuštanje životne dobi oboljelih.

Ona je istakla i da je veoma važno edukovati širu javnost, porodice i pojedince o početnim znakovima demencije, kako bi se reagovalo što prije, uspostavila dijagnoza i započelo liječenje.

“Ljudi su nedovoljno informisani i ne znaju šta je demencija, kako se ponašati prema dementnoj osobi, kako se ostvaruju i koja su prava vezana za takve osobe i članove njihovog domaćinstva, koje institucije mogu da im pomognu. Zato je kod ovakvih bolesti uloga porodice ključna, ona treba da primijeti kada zapravo dolazi do problema”, naglasila je Bulatović.

Najveći problem pri postavljanju dijagnoze Alhcajmerove bolesti, kako je kazala, jeste kasno javljanje oboljelih ljekaru.

“Lijeka za ovu bolest nažalost još uvijek nema, ali se dostupnim terapijama bolest može usporiti, a život može biti kvalitetan”, dodala je Bulatović.

Istakla je i da će Opštinska organizacija Crvenog Krsta Bijelo Polje i u budućnosti nastaviti da kroz ovakve i slične aktivnosti radi na unapređenju kvaliteta života starijih sugrađana i podizanju svijesti javnosti o problemima sa kojima se suočava ova ranjiva kategorija stanovništva.

Bulatović je podsjetila da je radionica održana u okviru projekta  “Inovativne usluge podrške za starije u zajednici”.

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Opštinska organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE