Smolović: Opština Bijelo Polje radi na unapređenju kvalitetnijeg života svih građana (video)

Predsjednik Opštine Bijelo Polje mr Petar Smolović je za Radio Bijelo Polje istakao da je cilj lokalne samouprave unapređenje kvaliteta života svih građana naše zajednice, zbog čega je, kako je istakao u proteklih četiri godine uloženo više od 100 miliona eura, te da je ova godina kruna stabilizacije javnih finansija.

„Osim najznačajnijih projekata Đalovića pećine i Ski centra Cmiljače, neprestano radimo na izgradnji putne infrastrukture i vodovodne mreže. Izdvajamo sredstva u svim oblastima, od privrede i poljoprivrede, do obrazovanja, kulture, mladih i sporta“, rekao je između ostalog predsjednik Smolović. U emisiji Građanima u susret, na programu Radija Bijelo Polje, predsjednik Opštine, Petar Smolović poručio je da je suština lokalne uprave da bude kvalitetan servis pomoći građanima, kako bi mogli da ostvare ideje i unaprijede svoje živote, a samim tim i život zajednice koju čine svi građani Bijelog Polja.

Kontinuirano radimo na unapređenju putne infrstrukture

Govoreći o aktivnostima na unapređenju putne infrastrukture, pogotovo na seoskom području, prvi čovjek Opštine, kazao je  da se u kontinuitetu  radi  na asfaltiranju, ali i na proboju i održavanju postojećih makadamskih puteva ali i saniranju asfaltnih puteva.

„Imamo 1000 km neasfaltiranih puteva, raštrkano smo područje površine 948 km kvadratnih,  i  treća smo  opština po veličini u Crnoj Gori sa 250 sela, tako da je veoma teško održavati tu rastegnutu mrežu. U prethodne četiri godine smo asfaltirali 100 km puteva, ove godine je odrađeno dvadesetak lokacija, a do kraja godine, ukoliko vremenske prilike budu dozvoljavale, asfaltiraćemo još nekih tridesetak lokacija. Nastojimo da to bude raspoređeno po prioritetima, tamo gdje je najpotrebnije, a to su putevi prema grobljima, crkvama, džamijama, gasalhanama  i kapelama, ambulantama i drugim objektima od javnog interesa. Prioritet stavljamo i tamo gdje su farme, gdje se vrši otkup mlijeka, nabavka stočnog fonda, gje je veće prisustvo djece, mladih, osoba sa invalidetom. Ove godine, računajući osam kilometara opštinskog asfalta, kao i devet kilometara asfaltnih puteva u okviru ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg programa IFAD, ali i puteve koji će biti asfaltirani zahvaljući nekim donacijama, asfaltiraćemo preko 23 km novih puteva.

Finansijski smo stabilizovali Opštinu i svake godine radimo više i bolje. Uvjeravam građane da ćemo raditi na kvalitetan i ravnopravan način, u svakom regionu i svakom selu, i ono što je zajednički interes i priorotet tog sela. Očekujemo da  u naredne četiri godine uradimo preko 100 km, ako nastavimo kvalitetnu saradnju sa međunarodnim donatorima“, poručio je Smolović.

U protekle četiri godine u Bijelo Polje uloženo 100 miliona eura

Smolović je podsjetio kako je u protekle četiri godine u Bijelo Polje uloženo više od 100 miliona eura, a kao najvažnije izdvojio je dva kapitalna projekta, Đalovića pećinu i Ski centar „Cmiljača“, koja su, kako je naveo, završena oko 60 do 70 posto. Ističući da su radovi obustavljeni ne krivicom Opštine, već zbog manjka novca iz državne kase, predsjednik Smolović je najavio nastavak radova.

„U pitanja su dva kapitalna  projekta  koja  koštaju 24, odnosno 25 miliona eura i od suštinskog značaja su, ne samo za Bijelo Polje, nego i za Crnu Goru. Oni treba da promjene sliku Bijelog Polja od jednog industrijskog centra u bivšoj Jugoslaviji, do kvalitetnog ljetnjeg i zimskog turističkog centra. Međutim, radovi na tim projektima su stali zbog nesnalaženja Vlada, neorganizovanosti i nebrige, ali i rasta cijena i korone. Sve ono što je bilo do Bijelog Polja, je završeno. Konačno se vratio izvođač u Bistricu na naše brojne pritiske i na zalaganje ministra Ibrahimovića, i siguran sam da ćemo već sjutra ili preksjutra imati prve metre asfalta na putu Gubavač-Bistrica. Dakle, projekat je dijelom nastavljen, ali preostaje još dosta stvari da se uradi na enterijeru pećine, žičari, vodovodu, napajanju strujom. Gledajući realno,  treba nam  godinu intezivnih aktivnosti i zaista da Vlada okrene glavu ka Bijelom Polju, u pozitivnom smislu, jer se ne radi samo o Bjelopoljcima, već o opstanku čitavog sjevera. Da su završeni na vrijeme, mnogi mladi ljudi bi našli radno mjesto u tim projektima ili komplementarnim djelatnostima“, istakao je prvi čovjek Opštine i dodao da njemačke studije pokazuju da će Đalovića pećinu posjećivati između 100 i 150 hiljada turista.

Prema njegovim riječima nedavno je isporučena treća žičara koja će nas povezati sa Mojkovcem, a koju je platila 41. Vlada, što predstavlja garanciju da će to biti veza između dva ski centara Žarski i Cmiljača. ''Tako ćemo imati 35 km staza, i to je dodatna garancija uspjeha Bijelog Polja u turističkom smislu'', napomenuo je Smolović.

Predsjednik Opštine je podsjetio da su u proteklom periodu završeni infrastrukturni radovi na izgradnji vodovoda na širem području Bijelog Polja. „Završili smo vodovod Zaton za 300 domaćinstva, vrijednosti 650 hiljada eura, zatim vodovode na Medanovićima za 150 domaćinstava, Pešteru - Sefersko i Ravničko vrelo, u Sušici, Kradenik - Vrbe, kao i vodovod za Kanje.“

Smolović je podsjetio da su pomogli svakoj školi i značajno radili i na školskoj infrastrukturi. „Radili smo i na infrastrukturi u oblasti kulture. Jedini na sjeveru posjedujemo Crne Gore 3D bioskop, rekonstruisali smo zgradu Muzeja, ali i proslavili značajan jubilej 50 godina Ratkovićevih večeri poezije. Kada je u pitanju poljoprivreda, budžet konstantno raste stopom od 25 odsto godišnje. U socijalnoj oblasti smo imali značajna izdvajanja za novorođenčad, studente, sportiste, romsku i djecu iz socijalno ugroženih porodica i djecu bez jednog ili oba roditelja, kao i magistrante i doktorske studije“, istakao je predsjednik Smolović.

Javne finansije stabilne, ostvarena ušteda u mnogim oblastima

Govoreći kako je prvi njegov cilj nakon dolaska na čelo Opštine bio stabilizacija javnih finansija, predsjednik Smolović je istakao da je ova godina kruna te stabilizacije, kako je bilo i projektovano. 

„Na današnji dan nemamo ni jednu neisplaćenu platu, a isplatili smo i kamate. Mnogo važnije od toga je i što smo bili ne samo odgovoran poslodovaac, nego i odgovoran domaćin, pa tako danas nemamo dugova ka poljoprivrednicima, socijalnim kategorijama, studentima, javnim ustanovama i preduzećima. Dobavljači su stabilni, bankama ne dugujemo, povratili smo svoj kredibilitet i ugled kod građana i zaposlenih, ali i međunarodnih institucija.“

Smolović je govorio i o koristima BFC sertifikata, koji je našu Opštinu uvrstio među 100 opština Jugoistočne Evrope sa povoljnim ekonomskim ambijentom za ulaganjem. „Tu su novi pogon Mesne industrije Franca, najveća peletara na Balkanu, Pelengić-trejd, novi pogoni Merkatora, fabrika kisjele vode Rada“, naglasio je predsjednik Opštine.

Uskoro novi elektronski sistem „No-paper“ bez papira u Opštini

Podsjećajući da lokalna samouprava u kontinuitetu radi na uklanjanju biznis barijera, Smolović je najavio da će narednih dana biti pušten u rad elektronski sistem „No paper“ - bez papira u Opštini, što će biti prvi jedinstveni sistem u Crnoj Gori informacionog sistema, gdje građani neće čekati, već će sve biti dostupno elektronski, imaće bar-kodovi, i građani će preko telefonskog uređaja sa internetom u svakom momentu, nakon skeniranja, znati gdje je njihov predmet. „To će povećati efikasnost, skratiti vrijeme poštanskih usluga, putovanja od institucija do institucija, i na taj način želimo da budemo brzi i efikasni. Pravimo i sistem da neko sjutra iz inostranstva, preko naše aplikacije, može uzeti izvod ili platiti porez a da ne mora da dolazi u Opštinu i Bijelo Polje. Želimo da idemo korak naprijed, da izađemo u susret građanima i da eliminišemo sve ono što građaninu i potencijalnom investitoru smeta kod nas.“ naveo je Smolović.

Predsjednik je napomenuo da postoji i specijalizovan internet sajt za bisnis zone, kao i da uspješno funkcioniše Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj koja se bavi isključivo unaprjeđenjem biznis ambijenta, kao i veb portal na kome se na 15 jezika reklamiraju prednosti našeg grada. „Usvojili smo i novi PUP, na čije smo usvajanje čekali dvije godine, objavljen je već u Službenom listu i za nijansu je liberalniji, tako da dozvoljava gradnju u seoskim područjima, biznis zonama i zoni Bistrice, itd.,  jer nam je cilj da budemo što brži i efikasniji servis građana.  Suština Opštine je da bude kvalitetan servis pomoći građanima, da mogu da ostvare svoje ideje i unaprijede svoje živote, a onda, i život čitave zajednice koju čine svi građani Bijelog Polja“, poručio je predsjednik Opštine, Petar Smolović, gostujući u emisiji „Građanima u susret“, Radija Bijelo Polje. 

 

 

Repriza emisije "Građanima u susret" biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15h.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE