Dječiji tamburaški orkestar i klapa „Margherita bianca” obogatili program bjelopoljske muzičke škole (video)

Škola za osnovno muzičko obrazovanje kontinuirano radi na unaprjeđenju kvaliteta nastave i osavremenjavanju školskih programa za mlade i talentovane Bjelopoljce.

Tako je prošle školske godine ova ustanova formirala tamburaški sastav, kao i dječiju klapu „Margherita bianca”, saopštila je direktorica bjelopoljske muzičke škole, Julka Vukićević.

Gostujući u emsiji “Start Art”, Radija Bijelo Polje, Vukićević je istakla da je ideja o osnivanju dječije klape potekla od organizatora Međunarodnog festivala klapa za odrasle, a u muzičkoj školi su rado prihvatili taj poziv.

“Godinama unazad u Perastu se održava Međunarodni festival klapa za odrasle, a prošle godine su organizatori te manifestacije uputili poziv svim crnogorskim muzičkim školama da osnuju dječije klape, kako bi i mladi dobili priliku da se predstave. Mi smo rado prihvatili taj poziv i nakon razgovora i konsultacija sa kolegama, Jelenom Đaković i Milošem Vojinovićem, odlučili smo da prihvatimo taj izazov i oformimo dječiju klapu, koja sada broji devet članova sa svih instrumentalnih odsjeka”, pojasnila je direktorica Škole za osnovno muzičko obrazovanje.

Direktorica Vukićević je saopštila da je dječija klapa „Margherita bianca” već imala dva nastupa, a pripremaju se i za novi.

“Prvi premijerni nastup imali su na našem godišnjem koncertu, u junu, a potom su nedavno učestvovali na Međunardonom festivalu klapa u Perastu, na kojem su zaista briljirali i sve oduševili. Već 22. novmebra, kada se i obilježava Dan Opštine Kotor, imaju novi nastup, jer će tim povodom biti organizovan koncert na kojem će se predstaviti sve dječije klape. Tako da su već počeli sa pripremama, vrijedno rade i raduju se novom nastupu”, najavila je Vukićević.

Podsjetila je da u okviru Škole za osnovno muzičko obrazovanje funkcioniše i dječiji tamburaški sastav, koji je od prošle godine uvršten u zvanični program.

“Dječji tamburaški sastav zapravo postoji od ranije, ali je od prošle školske godine tambura i zvanično uvrštena u program naše muzičke škole. Tamburaški sastav vodi profesorica Denisa Ćorović, koja vrijedno radi sa djecom, imaju intezivne probe, a već su imali I dva koncerta, premijerni na Internacionalnom festivalu tamburaških orkestara u Bijelom Polju, a potom su nastupili na Danima dijaspore u Rožajama”, kazala je direktorica muzičke škole.

Istakla je i da dječiji tamburaški sastav ima ogromnu podršku članova starijih tamburaških orkestara, koji već godinama njeguju zvuk tambure u Bijelom Polju.

Vukićević je najavila i da će učenik 8. razreda bjelopoljske Škole za osnovno muzičko obrazovanje, Lazar Čuljković, večeras nastupiti na zajedničkom koncertu muzičkih škola i Akademije sa Cetnija, koji će se održati u 20 časova u podgoričkom Muzičkom centru.

“Lazar će, odabirom nastavničkog vijeća, predstavljati naš grad i školu na ovom koncertu i vjerujemo da će ispuniti sva naša očekivanja. On inače  svira harmoniku, u klasi je profesorice Marice Raičević, tako da se nadamo da će publika uživati u njegovom nastupu”, navela je ona.

Napomenula je i da u muzičkoj školi rade i na psihološkom osnaživanju djece, kako bi se oslobodili treme od javnog nastupa i u potpunosti valorizovali svoj talenat.

“S obzirom na veliki broj nastupa i koncerata tokom cijele školske godine smatrali smo da je jako važno i da ih psihološki osnažimo, ohrabrimo i da radimo na jačanju njihovog samopouzdanja. Iznenadili smo se koliko i djeci to prija, željno iščekuju radionice koje vodi psihološkinja Danijela Femić, tako da i ove godine nastavljamo sa tom praksom”, naglasila je Vukićević.

 Istakla je i da sa nestrpljenjem očekuju završetak OŠ “Dušan Korać”, u okviru koje će funkcionisati I Škola za osnovno muzičko obrazovanje.

“Nakon 60 godina rada i postojanja, mislim da smo zaslužili nove prostorije, čime bi se obezbijedili bolji uslovi za rad i održavanje nastave”, poručila je Vukićević.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija, audio obrada i montaža: Sanida Kajević

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE