Vlaović: Rekonstrukcija vojnog kompleksa Cerovo u prostor za kreativne industrije prioritet za razvoj bjelopoljske kulture

Rekonstrukcija vojnog kompleksa Cerovo u prostoru za produkciju i prezentaciju proizvoda i projekata iz oblasti kreativnih industrija, sa smještajnim jedinicama za umjetnike i preduzetnike, trebalo bi da bude prioritet za razvoj kulture u Bijelom Polju, poručila je ministarka kulture i medija Maša Vlaović.

Ona je sa saradnicima boravila u opštinama Bijelo Polje i Mojkovac, gdje se sastala sa predstavnicima ključnih institucija kulture u tim gradovima.

Ministarka je, tokom sastanka u Bijelom Polju, podsjetila da je Ministarstvo kulture u saradnji sa UNDP-jem obezbijedilo sredstva i sprovelo međunarodni javni konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje adaptacije vojnog kompleksa Cerovo.

,Na osnovu rezultata sprovedenog konkursa, pokrenuta je izrada Studije održivosti sa prijedlogom modela upravljanja i finansiranja Kreativnog centra. Izrada studije povjerena je Fakultetu dramskih umjetnosti, a planirana su i sredstva za izradu tehničke dokumentacije na nivou glavnog projekta, koju Ministarstvo kulture i medija realizuje sa UNDP-em, kako bi se nastavile aktivnosti u pravcu uspostavljanja Regionalnog kreativnog haba“, navela je Vlaović.

Pored sastanka u Opštini Bijelo Polje, delegacija Ministarstva kulture i medija obišla je i arheološko nalazište - ostatke mezarja na trgu i Zavičajni muzej Bijelo Polje.

 “Radi trajnog očuvanja postojećih grobnih mjesta neophodno je ostvariti dogovor sa svim stranama uključenim u ovaj proces o sprovođenju arheoloških i antropoloških sistemskih istraživanja. Ministarstvo kulture i medija će dati neophodnu finansijsku podršku, a Opština Bijelo Polje riješiti pitanje lokacije i radova na uređenju mezarja, a sve uz saglasnost i podršku Islamske zajednice”, rekla je Vlaović.

Izvor i foto: FB stranica Opštine Bijelo Polje