„Neophodno još dosta uraditi na poboljšanju položaja lica sa invaliditetom“

Iako je položaj osoba sa invalidtetom znatno poboljšan u proteklih deset godina, još uvijek  se mora dosta raditi, jer su i dalje prisutni brojni  problemi sa  kojima se suočava ova populacija u svakodnevnom životu, poručila je Sanela Žiga, iz Nevladinog udruženja ,,Zračak Nade“, iz Pljevalja.

Žiga je govorila putem telefona u emisiji ,,Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom“, Radija Bijelo Polje, i kazala da su realizacijom projekta „Za ravnopravnost djece sa smetnjama u razvoju i lica sa intelektualnim invaliditetom bez diskriminacije“ pokušali da unaprijede položaj ovih lica.

„Projekat se  realizuje u saradnji sa Udruženjem roditelja djece sa teškoćama u razvoju ,,Oaza" iz Bijelog Polja, sa kojima sarađujemo već dugi niz godina, a takođe, svi smo članovi Nacionalne asocijacije roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju ,,Nardos“. Glavni cilj projekta je smanjenje diskriminacije prema djeci i mladima sa smetnjama u razvoju, i licima sa intelektualnim invaliditetom, uspostavljanjem adekvatne podrške za samostalno uključivanje u društveni i politički život zajednice, ali, i reagovanje na diskriminaciju kroz upozoravanje zajednice sa pravima lica sa invaliditetom za samostalno odlučivanje. Jako je važno da djeca i mladi sa smetnjama u razvoju i odrasla lica sa invaliditetom borave u svojoj  primarnoj sredini“, pojasnila je Žiga u emisiji Radija Bijelo Polje.

Kako je navela, u okviru ovog projekta nedavno je u Bijelom Polju održana i javna tribina „Diskriminacija lica sa invaliditetom i proces prijave diskriminacije“.

Govoreći o položaju lica sa invaliditetom, Žiga je kazala da je dosta urađeno na polju ostvarivanja prava OSI.

,,Jako je teško nekada da OSI zadovolje svoje osnovne životne potrebe, ne pričam o nekim potrebama na višem  nivou, nego o onome što smo mi u svakodnevnom životu  u stanju da uradimo, a oni, zbog poteškoća ili svog invaliditeta ne mogu, ili traže asistenciju drugih lica. To su problemi u oblasti ostvarivanja osnovnih ljudskih prava u pogledu pristupačnosti“, dodala je Žiga.

Podsjetila je da su Nevladinu organizaciju ,,Zračak Nade“ osnovali roditelji davne 2002. godine.  

,,Smatramo da će nas Vlada Crne Gore i dalje podržavati, kao i do sada. Nadam se da ćemo i u narednom periodu imati podršku i da naše društvo zaista ide ka jednoj socijalnoj inkluziji“, navela je Žiga.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Arhiva RBP

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE