Tomović: Poljoprivredu razvijati koristeći se svim naučno-tehnološkim dostignućima (video)

Nevladine organizacije „Korak promjene“ i „Novi poredak“ u proteklih šest mjeseci realizovale su projekat „Saradnjom nauke i privrede do zajedničkog cilja“.

Uz podršku Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta ove nevladine organizacije sprovele su niz aktivnosti, a sve u cilju jačanja sinergije između nauke i ekonomije i podsticanja privrednika za prihvatanjem inovativnih naučnih rješenja i dostignuća.

Gostujući u Promo emisiji, Radija Bijelo Polje, profesor biologije i predavač na projektu „Saradnjom nauke i privrede do zajedničkog cilja“ , Tomislav Tomović, istakao je da su zadovoljni rezultatima projekta, koji je još jednom potvrdio da je neophodno ulagati u dalji razvoj poljoprivrede, koja ima ogromnu ulogu u razvoju i ekonomskom napretku Crne Gore.

“Poljoprivreda je sektor koji ima višestruku ulogu u razvoju društva i ekonomije Crne Gore, a njeni benefiti, koji se prevenstveno ogledaju kroz bruto društveni proizvod i zapošljavanje velikog broja radnika, su značajni. Takođe, imamo veliki broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, pa poljoprivreda ublažava i depopulaciju seoskih područja i doprinosi u borbi protiv siromaštva na seoskim područjima, čuvajući tradiciju crnogorskog sela. Sa druge strane, poljoprivredni proizvodi su jako važni I kada je riječ o razvoju turizma, ali i borjnih drugih sektora, poput proizvodnje opreme, mehanizacije, ambalaže i transporta, tako da sve to potvrđuje koliko je važno razvijeti je i to koristeći se svim naučno-tehnološkim dostignućima”, poručio je profesor Tomović.

Uprkos tome, kako je napomenuo Tomović, crnogorska poljoprivreda je i dalje prilično zaspostavljena.

“Mi imamo oko 37 posto obradivog prostora koji otpada na pašnjake i livade, tako da taj prostor nije u potpunosti iskorišćen. Mnoge površine i kod nas u Bijelom Polju, ali i u drugim krajevima Crne Gore su zapuštene, mladi odlaze, a sav potencijal ostaje neiskorišten. Samim tim postajemo uvozno zavisni, a veliki procenat toga možemo sami da proizvedemo.  Zato riješenje treba tražiti u održivoj poljoprivredi, jer ona treba da bude prostor za kreiranje radnih mjesta,  za stricanje znanja iz oblasti inovativnih  tehnologija u čitavom lancu vrijednosti hrane“, naveo je predavač na projektu „Saradnjom nauke i privrede do zajedničkog cilja“.

Naglasio je i da razvoj poloprivrede mora pratiti i brigu o očuvanju životne sredine.

„Nažalost imamo dosta primjera kod nas sa štetnim posljedicama na agro ekosisteme. Upotreba tih hemijskih sredstava i pesticida nekada može da ima i negativne posljedice, da jednostavno promijeni strukturu zemljišta i prije svega dovede do pojave njegove kisjelosti. Zato moramo da vodimo računa i o zdravstvenom aspektu, da čuvamo i štitimo životni prostor i proizdvodimo zdarve i organske proizvode“, dodao je profesor Tomović.

Tomović je napomenuo i da klimatske promjene predstavljaju remetilački faktor u poljoprivrednoj proizvodnji, te da je i u tom kontekstu jako važna primjena tehnologije i novih naučnih otkrića.

Podsjetio je i da je fokus ovog projekta bio i na zdravstvenom i održivom turizmu, dodajući da je povezivanje nauke i privrede najbolji način i za razvoj tih vidova turizma.

„Bez sinergije nauke i privrede, ne može biti ni boljitka u poljoprivrednoj proizvodnji“, zaključio je Tomović.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE