„Marina Kljajević bila je i ostaće simbol požrtvovanosti ljekarske struke“

Komemorativna sjednica povodom smrti ugledne ljekarke i velike humanistkinje, prim. dr Marine Kljajević, održana je danas u Domu zdravlja Bijelo Polje.

Minutom ćutanja veliki broj njenih kolega i prijatelja porodice Kljajević, odao je poslednju poštu Marini, koja je, kako istakla direktorka Doma zdravlja, Mirjana Varagić, bila simbol požrtvovanosti ljekarske struke.

„Marina je bila oslonac svima nama, pouzdana, neumorna i hrabra, stojički je podnosila teret i odgovornost koju nosi ljekarski poziv. I do zadnjeg atoma svoje snage davala se svojim pacijentima, pa je i u posljednjim trenucima svoga života bila na svom radnom mjestu uz pacijente. Kao takva, Marina je bila i biće zauvijek simbol požrtvovanosti naše ljekarske struke“, kazala je Varagić.

Istakla je i da su neizmjerno tužni što je Kljajević izgubila najtežu bitku za svoj život, ali ponosni što su je imali za kolegu i prijatelja.

„Iako smo bili svjesni ozbiljnosti njene zdravstvene situacije, znajući Marinu kao velikog borca, molili smo se za nju i nadali se da će se desiti neko čudo, i da će, kao što je ona to oduvijek umjela, iz ove bitke i borbe izaći kao pobjednik. Nažalost, juče je izgubila ovu posljednju i najtežu bitku. Svi smo duboko potreseni i još uvijek u neverici. Za nas koji smo je poznavali suviše je podsjećati koliko je Marina prije svega bila čovjek, humanista, dobro poznati borac za pravdu, oslonac i podrška svojoj porodici, kolegama, pacijentima i prijateljima, a prije svega želim istaći da je Marina bila izvanredan ljekar. Na današnji dan prosto ne mogu, a da se ne podsjetim, i da pomenem i to da sam ja imala privilegiju, kao i većina mojih kolega koje ovdje vidim, da upravo Marina bude ljekar sa kojim smo započeli svoj ljekarski staž u Domu zdravlja. I ono što osjećam potrebu da kažem da je tada Marina na svom pirmjeru pokazala meni i mojim kolegama, da biti dobar ljekar – znači prije svega biti dobar čovjek. Ostavila je neizbrisiv trag u ovoj instituciji i u svima nama. Ponosni smo što je bila dio našeg života i radnik naše institucije“, poručila je direktorka Doma zdravlja.

Na komemorativnoj sjednici od dugogodišnje koleginice Marine Kljajević, oprostio se i dr Nikola Raosavljević, predsjednik Sindikata doktora Doma zdravlja Bijelo Polje.

„Ne postoje te riječi koje mogu opisati ovaj bol koji mi trenutno osjećamo, a ni poštovanje koje smo osjećali prema njoj. Pacijenti su ti koji će reći sve o Marini, a mi ljekari, medicinske sestre, tehničko osobllje Doma zdravlja, znamo kakav je bila čovjek, humanista, ona je stepen medicinske struke podigla na jedan viši nivo, a medicinsku etiku do savršenstva. Ulila nam je novu dozu samopouzdanja i pomogla da se i mi uzdignemo i da postanemo ljekari . Doktorka Marina je bila i ostaće oličenje požrtvovanosti, čovjekoljublja, humanizma. Saosjećala se sa svakim svojim pacijentom, osjećala je njegovu bol i tugu, ali i brigu o njegovom nespokoju. Marine više nema među nama, ali ono što ostaje to je taj neizbrisiv trag koji je ostavila u svima nama, i ta njena ideja i postulati koji su ucrtani u našim dušama i srcima“, poručio je dr Raosavljević.

On je podsjetio da je dr Marina Kljajević rođena u porodici Mešter, uglednoj porodici prosvjetnih radnika, od oca Radovana profesora, i majke Angeline, učiteljice.

Osnovnu školu ,,Risto Ratković“ završila je u Bijelom Polju, kao i Gimnaziju ,,Miloje Dobrašinović“. Fakultet medicinskih nauka završila je u Moskvi 1986.godine, gdje je i stekla zvanje profesora ruskog jezika 1975.godine. Specijalizaciju Opšte medicine završila je u Beogradu, zvanje primarijusa stekla je 2021.godine, a bila je dugogodišnja načelnica i jedan od stubova Doma zdravlja, kao i načelnica Opšte medicine Doma zdravlja Bijelo Polje.

Autorke: Sanja Dulović i Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE