Promocija regionalnih zbirki i likovnih radova o stećcima 10. oktobra u Bijelom Polju

Realizatori projekta ''Poruke iz prošlosti'', najavljuju da će se promocija regionalnih zbirki i likovnih radova o stećcima održati 10. oktobra u Bijelom Polju. Kako je saopšteno manifestacija posvećena srednjovjekovnoj kulturnoj baštini biće održana u Centru za kulturu sa početkom od 18 časova.

U programu koji je podržao Fond za Zapadni Balkan ( Western Balkan Fund), će učestvovati predstavnici partnerskih organizacija iz Muzeja grada Zenice, Opštinske biblioteke ''Slovo'', iz Lapova i domaćini iz NVO Akademije društvenih nauka.

Međunarodnu zbirku Poruke iz prošlosti, sačinjenu od 27 priča autora iz pet država će promovisati urednici i članovi žirija, dok će se predstaviti i neki od autora iz Crne Gore. O knjizi Poruke iz prošlosti junior/ka, sastavljenoj od 32 priče učenika iz tri države, osim predstavnika izdavača govoriće i mladi autori iz Bijelog Polja. 

Organizatori navode da će poseban dio programa biti posvećen likovnim radovima učenika iz Bijelog Polja, Zenice i Lapova. Biće prikazane izložbe fotografija, slika i ilustracija ovih nadgrobnih spomenika, kao i vajarski radovi nastali na radionicama u sklopu projekta.

Planirano je i predstavljanje serijala naučno-obrazovnih radio emisija Poruke iz prošlosti, po tekstu Ikbala Coga iz Zenice, u produkciji Radija Bijelo Polje i promocija knjige za djecu Zmaj sa Rtnja, Stevana Stefanovića. Najavljeno je da će organizatori Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON, predstaviti novi konkurs za književnu nagradu za neobjavljene zbirke priča, dok će predstavnici Kulturnog centra "Nikola Đurković" iz Kotora, promovisati manifestacije koje organizuju u tom gradu u cilju valorizacije i promocije kulturne baštine. 

 

Redakcija Radija Bijelo Polje