Na sajmu zapošljavanja ponudu predstavilo 15 poslodavaca (video)

Petnaest  bjelopoljskih poslodavaca predstavilo je danas ponudu na Sajmu zapošljavanja u Hotelu „Franca“,  koji su organizovali ,,Put-Gross” i ,,Durmitor– MNE”, u okviru projekta ,,Hard to Find for Hard to Employ“.   

Sugrađani koji su posjetili sajam, bili su u prilici da  u direktnom razgovoru sa  dobiju potrebne  informacije o slobodnim  radnim mjestima i uslovima rada.

Hasan Ramović, iz Kompanije ,,Put Gross“, kazao je da se projekat uspješno realizuje.

,,Tridesetak osoba prošlo je obuku, a zajedno sa partnerima  zaposlićemo 12 radnika na određeno vrijeme. Ovakvi sajmovi su dobra prilika, jer za 32 godine poslovanja u privatnom sektoru,  većina mojih radnika prošla je obuku, zainteresovali se za posao i dobili radno mjesto u firmi, tako da ti ljudi i danas rade bez ijednog dana zastoja, ili odustajanja“, navodi Ramović.

Branka Prebiračević, iz projektnog tima, kazala je da je glavna aktivnost projekta bila obuka 30 nezaposlenih lica sa evidencije Biroa rada Bijelo Polje, Mojkovac i Kolašin.

,,Polaznici su se obučavali za zanimanja poslastičar, pekar, pomoćni kuvar, konobar i vozač C kategorije. Nakon završetka projekta, jedan od glavnih rezultata jeste taj,  da ćemo  od 30 polaznika zaposliti najmanje  njih 12  na period od šest mjeseci, sa mogućnošću produženja ugovora. Realizacija projekta trajaće do 30. decembra“, istakla je Prebiračević.

Marko Kadović, iz Kompanije ,,Milka MDK“, zadovoljan je odzivom sugrađana.

,,I pored dosta problema, uslovi  za rad u našoj kompaniji su prilično dobri.  Imamo jedno upražnjeno  mjesto u proizvodnji, pa  se nadamo  da će u narednom periodu zaposliti  više radnika“, kazao  je Kadović.

Gabrijela Nedović, marketing menadžer Kompanije „Franca“, kazala je da je sajam idealna prilika da se kandidati predstave poslodavcima.

,,Zadovoljni smo kako sajam protiče  jer je veliki odziv sugrađana. Informišu se u vezi posla, pa se nadam da će tako biti i do samog kraja. Kod nas su aktuelni poslovi u fabrici ,,Mesopromet“, kao i u marketima i hotelima ,,Franca“. Na kandidatima je da odaberu najbolje za njih“, poručila je Nedović.

I vlasnici  pekare ,,Šar“ predstavili su danas svoju ponudu, a Brahaj Nazmi,  kaže da se građani raspituju za posao. ,, Potreban nam je  prodavac za rad u trećoj smjeni. Radnika za rad u toj smjeni je teško naći, tako da je ovaj sajam dobra prilika i za nas, ali i za građane. Uslovi su dobri, pa   pozivamo nezaposlene da se prijave“, istakao je  Nazmi.

Sugrađanka Senida Kijamet prošla je obuku u okviru projekta ,,Hard to Find for Hard to Employ“. Ona  se obučila za poslove poslastičara.

,,Obučavala sam se u firmi ,,Put Gross“, i veoma sam zadovoljna. Iskreno se nadam da ću u toj firmi i ostati, ali svakako, danas sam gledala i ponude ostalih poslodavaca. “, dodala je Kijamet.

Današnji sajam zapošljavanja obišao je i predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović, i tom prilikom kazao u Bijelom Polju privreda raste i da sve ono što je urađeno u proteklom periodu,  od Biznis zona do popravljanja ekonomskog i infrastrukturnog ambijenta, konačno daje rezultate.

„Posebno želim da se zahvalim organizatorima ovog sajma, i finansijerima kroz IPA 2 projekat, firmama  ,,Put Gross“ i Restoran ,,Durmitor“. I Opština Bijelo Polje želi da da svoj doprinos povećanju zapošljavanja, tako da je u toku oglas za zapošljavanje 10 pripravnika visokoškolaca na 12 mjeseci , jer  je to i j suština, da što više mladih zaposlimo  kako bi ostali da žive i rade u Bijelom Polju“, istakao je Smolović.

U okviru projekta danas je održan i okrugli sto na temu ,,Deficitarna zanimanja na tržištu rada u Crnoj Gori“, a sve u cilju uspostvaljanja direktne komunikacije među poslodavcima i predstavnicima lokalnih vlasti.

 

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić