Željana Cmiljanić očarana fantastikom, u budućnosti sebe vidi kao umjetnika (video)

Učenica trećeg razreda Srednje elektro-ekonomske škole, Željana Cmiljanić u emisiji ,,Kreativci“ kazala je da je odmalena očarana fantastikom, te da u budućnosti sebe vidi kao umjetnika.

Cmiljanić je istakla da  fantastika kao žanr za nju  predstavlja upoznavanje novih i nerealnih stvari.

,,Ove godine moje dvije priče objavljene su u okviru Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON. To je za mene jedno divno iskustvo. U okviru REFESTICON-a učestovala sam i na literarnim radionicama, a sada sam i učesnik likovne radionice ,,Papir, kamen, stećak“. Kroz sve te radionice upoznajem nove ljude, stičem znanja i iskustva, jer se predavači trude da nam prenesu što više znanja na pravi način“, dodala je Željana u emisiji Radija Bijelo Polje.

Na pitanje zbog čega baš fanatstika, Željana je kazala da je uvijek bila zadivljena serijalom Harry Potter.

,,Uvijek kada pišem fanastične priče trudim se da u njima budu zastupljene i priče iz realnosti, donekle i poetičnosti u svemu tome. Meni kao ljubitelju fanatstike, ali i drugarima koji vole ovaj žanr, veoma je važno jer u našem gradu imamo Regionalni festival fantastične književnosti RFEESTICON, jedini takve vrste u Crnoj Gori“, dodala je Željana u emisiji ,,Kreativci“.

Nije potrebno mnogo vremena, kaže Željana, napisati jednu kratku priču.  

Osim pisanja fantastičnih priča, ova mlada i talentovana sugrađanka u slobodno vrijeme voli  i da slika.

,,Sada imam preko 20 velikih slika, što je za mene značajan uspjeh. Inspiraciju pronalazim u svom životu, i okruženju. Za  posljednji rad koji sam slikala izdvojila sam oko sedam mjeseci, tako da sve zavisi od inspiracije. Kao i u svakom poslu, potrebno je mnogo truda, rada i odricanja da bi rezultati bili vidljivi“, naglasila je Cmiljanić.

Uspješna je bila i u bacačkim disciplinama.

,,Odricala sam se mnogih stvari zarad atletike, osvajala značajna mjesta na takmičenjima, ali sebe nijesam pronašla u sportu“, navela je ona.

Željana je savjetovala mladima da se ne obaziru na druge ljude, već da, kaže, prate svoje snove i da ih ostvaruju.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE