Zbirka Knez Vladimir i REFESTICON promovisani u Beogradu

Na petom Festivalu fantastične književnosti Art-Anima u Beogradu danas je promovisana zbirka kratkih priča Knez Vladimir i najavljen program šestog Regionalnog festivala fantastične književnosti.

O knjizi u kojoj je objavljeno 30 priča autora iz regiona govorili su književnici i članovi žirija Goran Skrobonja i Tihomir Jovanović iz Beograda i Šeki Musić iz Bara i urednik izdanja Dragić Rabrenović.

"Refesticonove zbirke okupljaju poznate autore i afirmišu mlade pisce iz cijelog regiona", istako je Skrobonja dodajući da je kvalitet u prvom planu pri ocjenjivanju.

"REFESTICON je i dalje na talasu razvoja fantastične književnosti što zajedno sa našim partnerima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Beograda, od nedavno i Niša otvara nove mogućnosti piscima i uvijek je zadovoljstvo kada otkrijemo nekog novog autora" napomenuo je Skrobonja.

Prema riječima jednog od organizatora festivala Dragića Rabrenovića do sada su ostvareni mnogi zacrtani ciljevi i upravo je zbirka priča o sudbi i sveca i vladara iz drevne Duklje potvrda doprinisa očuvanju kulturne baštine i uspostavljanja saradnje stvaralaca, institucija i organizacija u cijelom regionu.

Kako je istako Šeki Musić istorija i sudbina Vladimira i Kosare i njihova stradanja su bili inspiracija, oali i određena prepreka za pisce koji su kroz žanr književne fantastike poslali priče na konkurs.

"Odabrane su izuzetno dobre priče koje su epska fantastika, naučna fantastika, alternativna istorija i u kojima su autori uspjeli da prevaziđu ovaj problem", dodao je Musić.

Tihomir Jovanović je primjetio da postoje razlike u pristupu temi od strane pisaca iz Hrvatske koji se uglavnom baziraju na naučnu fantastiku, dok autori iz Srbije i Crne Gore više pišu epsku fantastiku i fantaziju.

Predstavljajući program festivala koji će se održati od 14. od u Bijelom Polju Rabrenović je otkrio neke od specijalnih gostiju među kojima je Zoran Živković.

On je zahvaljujući organizatoru festivala u Beogradu Dragoljubu Igrošancu napomenuo da je izuzetno značajno što uspjevaju da u izuzetnom programu okupe književnike i teoretičare koji razgovaraju o fantastici.

 

 

AUDIO SNIMAK PROMOCIJE

 

Redakcija Radija Bijelo Polje

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE  PREUZIMANJA SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE