Opštinski budžet rebalansom uvećan za više od milion i 300 hiljada eura

Odbornici lokalnog parlamenta usvojili su danas Predlog Odluke o izmjeni Odluke o budžetu Opštine Bijelo Polje za ovu godinu.

Rebalansom su ukupni primici planirani u iznosu od 16.910.842,27€,  što je  za 8,43 %, više  nego što je planirano budžetom za 2022.godinu, ili, u apsolutnom iznosu više za 1.314.842,27 €, saopštila je sekretarka Sekretarijata za finansije, Alida Nuhodžić.

“Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu Opštine Bijelo Polje za 2022.godinu ukupno planirani primici u iznosu od 16.910.842,27€,  raspoređeni su na tekuću budžetsku potrošnju u iznosu od 9.453.143,07 €, otplatu duga u iznosu od 4.207.000,00€ i kapitalni budžet u iznosu od 3.250.699,20€”, istakla je Nuhodžić, dodajući da je Odluka o budžetu za ovu godinu godinu planirana po propisima prije usvajanja programa „Evropa sad“, kojim je izmjenjen set zakonskih propisa, što je uticalo na prihode i rashode jedinica lokalnih samouprava, te da je to uslovilo izmjenu Odluke o budžetu.

“Naime, izmjenom zakonskih propisa koji su stupili na snagu 1.1.2022. godine, došlo je do smanjenja prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica i prihoda po osnovu prireza porezu na dohodak fizičkih lica, dok su sa druge strane te izmjene uticale na smanjenje i strukturu bruto zarada”, objasnila je Nuhodžić.

Podsjetila je i da su rebalansom budžeta povećani transferi institucijama, pojedincima, nvo i javnom sektoru.

“Rebalansom su u okviru ovih izdataka izvršena određena povećanja i to za transfer JU Centar za sport i rekreaciju za 135.000,00€, OO Crveni krst za 10.000,00€, za troškove obrazovanja i stipendija za 25.000,00€. Rebalansom budžeta u ovoj godini uvedena je nova budžetska pozicija-podrška Ekonomskom fakultetu u Bijelom Polju, a odnosi se na potreban godišnji trošak realizacije studijskog programa u Bijelom Polju, pa za tu svrhu predviđena su sredstva u iznosu od 35.000,00€”, kazala je sekretarka Sekretarijata za finansije.

Predsjednica Kluba odbornika DPS-a, Vesna Pavićević, istakla je da je lokalna samouprava, uprkos svim izazovima, radila domaćinski i kvalitetno.

“Uprkos programu  Evropa sad, koji je umanjio prihode, nijesmo posustali, plate su se redovno se isplaćivale, kao i stipendije studentima, premije poljoprivrednicima, ulagalo se u sport,  povećavala su se i socijalna davanja. A ono najvažnije za sve građane, jeste da se lokalna samouprava ni centa nije zadužila za ovaj period, uprkos svim okolnostima i vraćanju dugova. Ni korona kriza nije omela lokalnu samoupravu o da kvalitetno i domaćinski radi, a ja sam sigurna da će to građani znati da cijene”, poručila  je odbornica Pavićević.

Odbornik SNP-a, Vidran Kljajević, imao je primjedbe na realizaciju prihoda budžeta, kao i na sredstva utrošena za otplatu duga.

“Za osam mjeseci je otplaćeno skoro tri miliona duga, a da nije bilo toga, danas ne bi ni morali da pričamo o rebalansu budžeta. Pokazalo se da ovaj budžet nije razvojni, nego rashodni, zato nećemo glasati za rebalans”, kazao je, između ostalog, Kljajević.

Reagujući na izlaganje odbornika Kljajevića, predsjednik Opštine, Petar Smolović, podsjetio je da je ukupni dug Opštine oko 11 miliona eura, te da je u poslednje četiri godine vraćano 5,5 miliona.

“Taj dug se smanjuje konstantno i nema novih zaduživanja, to je domaćinski odnos. Uradili smo više od onoga što smo obećali i to smanjujući funkcionerima plate, smanjujući broj radnika, svima smo izašli u susret, nijesmo odbili nijedan zahtjev koji je došao za ove četiri godine. I EU je kazala da smo najtransparentnija Opština,  to je ono na šta svi treba da budemo ponosni”, poručio je Smolović.

Predlog Odluke o izmjeni Odluke o budžetu Opštine Bijelo Polje za ovu godinu usvojen je sa 20 glasova za, dok je jedan odbornik glasao protiv.

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Vladimir Jelić

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE