Izložba slika bjelopoljske umjetnice Nataše Božović večeras u Mojkovcu (video)

Izložba slika umjetnice iz Bijelog Polja, Nataše Božović, biće otvorena večeras u mojkovačkom Centru za kulturu "Nenad Rakočević".

Pored radova Božović, biće izloženi i likovni radovi mladih, nagrađenih na međunarodnim konkursima revije Likovni svijet, koja se organizuje u Celju, u Sloveniji, a čiji je urednik galerista Mihailo Lišanin.

Gostujući u emisiji “Start Art”, Radija Bijelo Polje, Božović je istakla da će se mojkovačkoj publici predstaviti sa 20 umjetničkih radova.

“Postavka je spremna, a uz pomoć umjetnika Mladena Blažević izvršila sam selekciju svojih radova i odabrala 20 kojima će se po prvi put predstaviti ljubiteljima likovne umjetnosti u Mojkovcu. Zaista sam zahvalna mojkovačkom Centru za kulturu na pozivu i velika mi je čast što imam priliku da i u toj ustanovi kulture izložim svoje slike”, kazala je Božović.

Ona je saopštila da je riječ o slikama koje su rađene tehnikom ulje na platnu, a koje su bogate različitim motivima.

“Moje slike su moja autobiografija, dnevnik života koji oslikavam četkicom i bojama. Gdje god se nalazim ja slikam, tako i nastaju moja umjetnička djela, raznih dimenzija, sa različitim motivima, a moje slikarstvo nosi i titraje rodnog mjesta, Bijelog Polja. Zato se i nadam da će se publici u Mojkovcu dopasti moje slike, da će ovo biti uspješna izložba i da ću se opet vratiti ovdje”, istakla je umjetnica iz Bijelog Polja.

Božović je istakla i da joj je veliko zadovoljstvo što će večeras, pored njenih, biti izloženo i oko 35 radova nagrađenih na međunarodnim konkursima revije Likovni svijet, koja se organizuje u Celju.

“Reviju Likovni svijet organizuje galerista Mihailo Lišanin, a mi smo se upoznali sasvim slučajno u Negotinu i uspješno sarađujemo od 2020. godine. Plan je bio da zajednički organizujemo izložbu u Bijelom Polju, ali nas je u tome spriječila pandemija korona virusa. Sada smo uspjeli da organizujemo izložbu u Mojkovcu, koja će nastaviti svoj život i biti održana i u drugim crnogorskim gardovima, među kojima su Berane, Rožaje, Budva, Bar i Kotor. Takođe, cilj je da ova zajednička postavka bude predsstavljena u 130 država i srećna sam što ću i moje rodno Bijelo Polje predstaviti svuda u svijetu”, saopštila je ona.

Izložbu u Mojkovcu otvoriće  ministar i savjetnik slovenačkog ambasadora, Borut Valenčić, a nakon ove izložbe, slikarku Božović očekuje i samostalne u Rumuniji i Bugarskoj.

“Dobila sam poziv da izlažem i u tim državama, međutim, problem predstavlja prevoz slika, ali se ja nadam da ću pronaći način da i to riješim, jer mi je cilj da što više ljudi pogleda moje slike”, kazala je Božović.

Podjsetimo, prvu izložbu Božović je imala u Bijelom Polju 2007. godine, a potom je izalagala i 2017.  Pandemija korona virusa spriječila je održavanje njene treće izložbe  u rodnom gradu, ali Božović se nada da će se uskoro stovoriti uslovi da opet izlaže ovdje i da se opet susretne sa svojim Bjelopoljcima.

Inače, Nataša Božović imala je brojne samostalne izložbe širom Srbije, bila je učesnica i mnogobrojnih kolektivnih izložbi, ali i  međunarodnih kolonija, među kojima je i Slikari Lazovići, koju organizuje Muzej Bijelo Polje.

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE