Znanjem i akcijom do efikasnijeg servisa građana

NVO Novi poredak u partnerstvu sa NVO Korak promjene realizuje projekat ,,Znanjem i akcijom do efikasnijeg servisa građana“ koji ima za cilj edukaciju mladih vezano za proces njihove participacije u donošenju odluka, odnosno obuhvata  načine i tehnike participacije građana u kreiranju lokalnih javnih politika. 

Koordinator projekta profesor Radivoje Bogavac naglašava važnost projekta u procesu uspostavljanja potrebnog nivoa znanja srednjoškolske omladine o benefitima raspoloživih mehanizama javne uprave i prednostima korišćenja elektronskih servisa. U samom jezgru izgradnje građanskog društva jako je bitno učešće građana u donošenju odluka što projekat kroz edukaciju i omogućava. 

U početnoj fazi projekta realizovane su edukativne radionice sa srednjoškolcima u JU SMŠ ,,Vuksan Đukić” u Mojkovcu i u JU SMŠ ,,Braća Selić” u Kolašinu kojom prilikom su učenici uspješno edukovani o mehanizmima participacije građana u kreiranju lokalnih javnih politika i korišćenju raspoloživih elektronskih servisa kao alatkama u procesu komunikacije sa nadležnom administracijom. Na radionicama su obrađeni mehanizmi njihovog učešća u donošenju odluka na lokalnom nivou, inicijativa, građanska inicijativa, zbor građana, referendum (mjesni i opštinski), građanska žalba i peticija, kao i tehnike i načini njihovog uključivanja u kreiranju lokalnih javnih politika, intervju, brainstorming, tehnika nominalne grupe i fokus grupa.

Prema riječima profesorice pravne grupe predmeta Milene Drobnjak, u procesu izgradnje učenika kao svestranih građana potrebno je da ovladaju svim raspoloživim tehnikama i pravno dostupnim mogućnostima da utiču na javne politike. Potrebno je da se upoznaju i sa pravnim osnovama na koje se mogu pozvati u samom toku njihovog učeća u donošenju odluka koje trebaju biti na zadovoljstvo i građana i administaracije. 

U nastavku projekta je planirana edukacija sa srednjoškolskom omladinom u Bijelom Polju i održavanje edukativne radionice sa vršnjačkim edukatorima koji će dati poseban doprinos održivosti projekta. 

Prijekat je podržan od strane Ministarstva javne uprave i traje šest mjeseci.

 

Saopštenje i foto: NVO Novi poredak