,,OSI da budu proaktivne i bore se za svoja prava“

Osobe sa invaliditetom treba da budu proaktivne i bore se uvijek za svoja prava, poručila je izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, Marina Vujačić, u emisiji ,,Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom“ Radija Bijelo Polje.

Vujačić je kazala da OSI nikako ne treba da budu obeshrabrene, već bi trebalo da same pokreću sudske postupke, ukoliko su im neka prava ugrožena.

Govoreći o aktivnostima u Udruženju, ona je kazala,  da ih do kraja godine očekuju  pune ruke posla.

,,U narednom periodu nas očekuje Škola dječjih prava uz podršku UNICEF predstavništva u Crnoj Gori, zatim Škola ljudskih prava i Evropskih integracija, kroz projekat koji podržava Centar za građansko obrazovanje sredstvima EU. Imamo veliki broj radionica, konferencija i okruglih stolova, ali, i zanimljivo istraživanje o pravima i diskriminaciji sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom i članovi njihovih porodica, a čije je sprovođenje pri kraju. Rezultate istraživanja prezentovaćemo u novembru ili decembru. Važno je istaći da ćemo ove godine, drugi put zaredom, pratiti izbore, odnosno uslove za OSI kada je u pitanju izborni proces, prije svega, pristupačnost biračkih mjesta, procedura za glasanje i izbornog materijala. Ovo je svakako važno, jer je zakonodavstvo nešto što smo mi zagovarali još od 2012. godine“, dodala je Vujačić.

U Udruženju mladih sa hendikepom Crne Gore ima 20 zaposlenih lica, a Vujačić je istakla nezadovoljstvo jer Zavod za zapošljavanje Crne Gore kasni sa isplatama subvencija poslodavcima koji zapošljavaju OSI.

,,Bez obzira na broj zaposlenih, i cijelu organizaciju rada, nije lako organizovati sve aktivnosti. Trenutno imamo preko 430 korisnika usluga i taj broj konstantno raste već godinama, a u posljednje vrijeme imamo veliki broj roditelja i djece sa invaliditetom koja nam se obraćaju, za razliku od prethodnih godina“, kazala je Vujačić u emisiji ,,Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom“.

Ona je podsjetila i da su brojni problemi sa kojima se suočavaju lica sa invaliditetom, ali da se najčešće njihovom udruženju obraćaju zbog neinformisanosti ili nemogućnosti ostvarivanja svojih prava.

,,Ono što ih mi savjetujemo jeste da podnose pisane zahtjeve, jer tada institucije moraju donijeti rješenja bez izgovora. Svi problemi moraju se rješavati na lokalnom nivou, a sve lokalne samouprave moraju biti mnogo aktivnije u ostvarivanju prava OSI. Na nacionalnom nivou, još od februara nije donesena odluka o formiranju Savjeta za prava OSI, što je neprihvatljivo i već četiri godine imamo to tijelo koje je nefunkcionalno“, objašnjava Vujačić.

 

Opširnije u audio snimku

AUDIO SNIMAK 

 

Autorka: Eldina Bećirović 

Foto: UMHCG 

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević