Sprovedena IV obuka iz prve pomoći - zaštita na radu za zaposlene u cedis-u

Zaposleni CEDIS-a, sa sjevera Crne Gore, danas su u opštinskom Crvenom krstu, imali priliku da uče o osnovama prve pomoći i prođu osnovnu obuku, vezanu za oblast zaštita na radu.

"Prva pomoć je čin spasavanja života, ali je takođe odraz humanosti, altruizma i osećaja za potrebe drugih ljudi. Prva pomoć je jedna od onih aktivnosti koja se posebno njeguje u Crvenom krstu. To je aktivnost koja se vezuje za organizaciju Crvenog krsta u cijelom svijetu i po čemu je Crveni krst svuda prepoznatljiv" - kazao je dr Besim Kadić.

Svako od nas može biti u prilici da treba prvu pomoć, ali svako od nas, takođe, može da nauči da pruži prvu pomoć. Posebna pažnja usmjerena je na one populacione kategorije koje su izložene povećanom riziku od povreda zbog vrste posla, bavljenja sportom ili drugih razloga, pa je današnja obuka zaposlenih u Cedis-u veoma važna zbog posla kojim se bave i opasnosti koji taj posao nosi, kako bi oni u svakom trenutku bili obučeni da reaguju i pruže prvu pomoć unesrećenom do dolaska stručne ekupe ljekara iili HMP - dodao je dr Kadić.

"Obuka zaposlenih iz prve pomoći obuhvata upoznavanje sa postupcima za pružanje prve pomoći, materijalom i opremom potrebnom za pružanje prve pomoći. Cilj obuke je da se zaposleni obuče u tehnici previjanja povreda, u zaustavljanju krvarenja, u pružanju pomoći od udara električne struje, u postavljanju udlaga kod preloma kostiju, pravilima kardiopulmonalne reanimacije, uklanjanju, smještaju i prenosu povrijeđenog odnosno naglo oboljelog lica" - zaključio je dr Kadić.

Iz opštinskog Crvenog krsta su podsjetili, da svaki čovjek treba da zna da ukaže prvu pomoć samom sebi i onome kome je ona potrebna, te da prva pomoć treba da bude pružena što prije, ne čekajuci na dolazak stručnog osoblja, jer to predstavlja samo gubitak dragocjenog vremena, a ponekad upravo takva zakašnjenja dovode u pitanje život povrijeđenog.

 

Izvor i foto: Opštinska organizacije Crvenog krsta Bijelo Polje