“Bijelo Polje se prepoznaje kao centar likovne umjetnosti sjevera Crne Gore” (video)

Jedan od najistaknutijih crnogorskih slikara, Aldemar Ibrahimović, svoja umjetnička djela predstaviće i ljubiteljima umjetnosti u Bosni i Hercegovini i to 17. novembra, za kada je i zakazana njegova izložba u Travniku.

Postavka za predstojeću izložbu, koja će biti otvorena 15 dana, već je spremna, a čini je 20 slika, saopštio je Ibrahimović, gostujući u emisiji “Start Art”, Radija Bijelo Polje.

“Ovoga puta nije bilo lako odabrati slike kojima ću se predstaviti, jer me očekuje i izložba u Zagrebu, za koju spremam ciklus već godinu dana. Tako da sam se razmišljao da li nešto i iz tog ciklusa da prikažem, ali sam se odlučio da ipak to bude djela po kojima sam prepoznatljiv. Čini mi se da sam uspio da napravim kvalitetnu selekciju, tako da je sve spremno za izložbu u Travniku, a na publici je sada konačan sud”, kazao je crnogorski slikar.

Njegovo stvaralaštvo, kako je rekao, zapravo predstavlja njegov subjektivni doživljaj objektivne stvarnosti, tako da neke fragmente iz svog života uspješno kičicom prenosi na platno.

“To je zapravo i suština moderne umjetnosti, koja predstavlja subjektivni doživljaj objektivne stvarnosti. Ja sam zapravo, i ne znajući za tu formulu, sve vrijeme pokušavao da svoj neki doživljaj, neke fragmente iz života, prenesem na tu površinu, bilo da je kvadratna ili pravougaona. Dakle, na mojim slikama je prikazano sve ono što prolazi kroz mene, bilo da potiče iz društvenog života, mog  ličnog i onoga što sam doživio. Moje  slike su fragmenti stvarnosti koja me okružuje, a na njima najviše ima  motiva neke arhitekture mog rodnog Rožaja, ali i mediteranskih zemalja, jer sam zahvaljujući umjetnosti, radio i u Hrvatskoj, Grčkoj, ali i Turskoj. Tako da mnogi koji pogledaju moje radove i ističu da iz njih izvire mediteranska svjetlost”, naveo je Ibrahimović.

S obzirom da je jedan od zadataka umjetnosti da skrene pažnju na određene pojave i probleme u društvu, tako i Ibrahimović svojima slikama podsjeća na ljepotu arhitekture koja se može iskoristiti za razvoj turizma, a koja je zaboravljena.

“Poslednjih tridesetak godina se mnogo govori o tome da naše sredine treba da se bave turizmom, a čini mi se da mi sve radimo suprotno od toga. Zato se na mojim slikama mogu vidjeti ostaci kuća, zgrada, svega onoga što čini tu staru arhitekturu, koja bi sigurno privukla danas turiste. Takođe, i tu prirodu koju nemilice uništavamo, ja želim da očistim i sjedinim na mojim slikama, da bar na njima sve izgleda savršeno. Zato i imam mnogo slika koje i nose naziv nostalgija, a one su ustvari opomena  da se nijesmo odnosili, niti se danas odnosimo na pravi način prema nasljeđu, bilo da je arhitektonsko ili  prirodno. Kada bi tu  devastaciju mogli da zaustave ovi moji radovi, ja bih bio najponosniji”, poručio je jedan od najistaknutijih crnogorskih umjetnika, napominjući da duh ovih prostora, bar putem umjetnosti, žele da osjete svi oni sa kojima se susretao tokom izložbi širom svijeta.

Poslednju izložbu u Bijelom Polju Ibrahimović je imao prije nekoliko godina, te se nada da će opet biti prilike da se sretne sa bjelopoljskom publikom, koja itekako dobro poznaje umjetnost.

“Bijelo Polje je nekada bilo samo grad književne riječi i pisaca, ali je u poslednje dvije decenije došlo do razvoja i likovne umjetnosti, što me posebno raduje. Danas je grad pod Obrovom prepoznatljiv i po sjajnim akadameskim slikarima, ali i brojnim manifestacijama sa bogatom tradicijom. Zato se uvijek rado vraćam ovdje i ponosan sam na moje kolege”, rekao je Ibrahimović.

Kazao je da raduje i to što Ministasrtvo kulture prepoznaje kulturne projekte od važnosti i sufinansira ih, ali i istakao da za bolji položaj umjetnika u Crnoj Gori treba da se izbore i oni sami.

“Glas umjetnika svakako treba više i bolje da se čuje, ali zato se i mi umjetnici moramo više angažovati, bolje sarađivati, unaprijediti funkcionisanje udruženja  i boriti se za naš bolji položaj”, poručio je Ibrahimović.

AUDIO SNIMAK EMISIJE 

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE