Opštinski Crveni krst pokrenuo radionice na temu imunizacije

Opštinski Crveni krst pokrenuo je ciklus radionica na temu vakcinacije HPV i MMR vakcinom, u okviru projekta "Aktivnosti u vezi sa imunizacijom protiv COVID - 19 virusa", koji finansira Međunarodna federacija društava Crvenog krsta.

Koordinator opštinskog Crvenog krsta, Mašan Živković, saopštio je za Radio Bijelo Polje da će održati 12 radionica i to u saradnji sa Crvenim krstom Crne Gore i Institutom za javno zdravlje.

“Planirano je da do kraja novembra ove godine realizujemo ukupno dvanaest radionica i to po šest za obje pomenute vakcine, s ciljem da obuhvatimo različite ciljne grupe", kazao je Živković.

On je napomenuo da će predavanja, odnoso radionice, voditi ljekarke bjelopoljskog Doma zdravlja, dr Julija Bošković, (MMR vakcina) i dr Maida Kučević (HPV vakcina).

Doktorka Kučević, koja je već započela sa radionicama, podsjetila je da je u Domu zdravlja prije mjesec dana počela vakcinacija HPV vakcinom djevojčica uzrasta od 9 godina.

"HPV vakcinacija primarno je namijenjena djevojčicama uzrasta od 9 godina, zato apelujem na roditelje da vakcinišu svoje ćerke, nakon navršene devete godine života, kako bi ih na taj način zaštitili od raka grlića materice”, kazala je dr Kučević, napominjući da  se vakcinacija obavlja u Domu zdravlja, preko timova izabranih pedijatara, a ukoliko bude postojala mogućnost i u zavisnosti od organizacije na nivou opštine, vakcinacija će se moći obavljati i u školama.

On je napomenula i da HPV vakcinacija može pružiti zaštitu od šest vrsta raka i od genitalnih bradavica, ali da je glavna namjena HPV vakcinacije sprečavanje obolijevanja od raka grlića materice.

“Karcinom grlića materice je jedini karcinom koji se može preduprijediti vakcinom, što nije slučaj sa ostalim karcinomima bilo kog našeg organa. HPV vakcina je visoko kvalitetna i bezbjedna i pruža stopostotnu zaštitu od HPV virusa. Mogući neželjeni efekti su kao i kod svake vakcine bol u ruci, crvenilo, blaga temperatura, otok, glavobolja. Svi propratni efekti se gube nakon jednog do tri dana nakon vakcinacije i ne predstavljaju opasnost po zdravlje djeteta“, pojasnila je dr Kučević.

Podsjetila je da HPV vakcina ima veliko iskustvo primjene, te da je u razvijenim zemljama, u kojima se sprovodi unazad 15 godina, značajno smanjena stopa obolijevanja, ali i umiranja od karcinoma grlića materice.

Iz opštinskog Crvenog krsta su pozvali sve zainteresovane sugrađane da posjete radionice, predavanja, koja se orgnizuju u prostorijama opštinskog Crvenog krsta, ulica Šukrije Međedovića br. 1. i saopštili da su termini predavanja radionica za oktobar 2022 godine:

26.oktobar, 09:00 časova, dr Maida Kučević - HPV vakcina;

27.oktobar, 09:00 časova, dr Maida Kučević - HPV vakcina;

28.oktobar, 09:00 časova, dr Julija Bošković - MMR vakcina;

29.oktobar, 09:00 časova, dr Julija Bošković - MMR vakcina.

 

Izvor: Opštinska organizacija Crvenog krsta

Tekst: Sanja Dulović