Bulatović: Govor mržnje nije rezultat stavova i mišljenja pojedinaca, već proizvod mišljenja i vrijednosti sistema određene grupe

Uspostavljanje vrijednosnih i moralnih principa jednog sistema koji je važan za demokratsku zajednicu, prvi je korak ka suzbijanju dezinformacije i govora mržnje u medijima, kazao je novinar i politikolog, Voislav Bulatović u emisiji ,,Mediji i građani“, na programu Radija Bijelo Polje.

Bulatović je kazao da je jedna od karakteristika savremenog digitalnog društva velika količina posjedovanja informacija. Govoreći o medijskoj pismenosti, on je istakao da obrazovni sistemi širom svijeta nude medijsku pismenost đacima tek u srednjoj školi.

,,Crna Gora je negdje krajem prve decenije ovog vijeka uvela mogućnost da se ovaj predmet uvrsti u obrazovni sistem. Imali su srednjoškolci mogućnost da biraju medijsku pismenost kao izborni predmet, ali dogodilo se to da je  nakon pet godina tek 1% učenika birao ovaj predmet kao izborni. To ukazuje da kompletan socio-politički ambijent još uvijek ne izaziva potrebu niti obrazovnog sistema, a ni građanstva da se značajnio pozabavi modelom medijske pismenosti. Da li je to dobro, ili nije, mislim da je odgovor u drugom dijelu moje upitanosti. Medijska pismenost je prilično specifična, a danas medijski pismena osoba znači razmišljati i imati vještine, znanja i stavove koji dovode do razumijevanja uloge i funkcije medija u demokratskim društvima, potom razumijevanja uslova pod kojima se te funkcije mogu ostvariti“, dodaje Bulatović.

On je kazao da problem medijske pismenosti nije problem predmeta, ili samog postavljanja u središte obrazovnog sistema , već je to jedan proces.

Smatra da su internet i društvene mreže u velikoj mjeri srušile postulate tačnosti, kvaliteta i pravednosti.

,,Uspostavljeno je jedno stanje demokratskog deficita. Tehnološke kompanije i društvene platforme daju specifičnu legitimnost dezinformacijama, te svojim autoritetom učestvuju u procesu destrukcije osjećanja za realnost građana, i minimalizuju njihove sposobnosti razumijevanja stvarnosti. U ovakvom kontekstu stiče se utisak da je novinarstvo postavljeno na margini stvarnosti“, objasnio je Bulatović u emisiji ,,Mediji i građani“.

Bulatović smatra da ni kao pojedinci, a ni kao društvo nijesmo spremni da se na pravi način odupremo snažnom gomilanju neistina kojima smo svakodnevno izloženi.

,,Dostupnost medija uticala je na potencijalne govore mržnje. Možemo konstatovati da je demokratija u određenom društvu u kojem se to dešava zapravo u problemu. Govor mržnje nikada nije rezultat stavova i mišljenja pojedinaca, ona je uvijek proizvod mišljenja i vrijednosti sistema jedne određene grupe. Govor mržnje u medijima mi možemo sankcionisati, ali ako se propisana pravila ne primjenjuju onda ćemo i dalje imati porast takvog govora, a to znači i umanjenje demokratskih kapaciteta jedne zajednice“, zaključio je Bulatović.

Emisija ,,Mediji i građani“ emituje se u okviru projekta ,,Sprječavanje govora mržnje  i širenja dezinformacija u medijima“, koji realizuje Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

 

U realizaciji emisije učestvovali Sanida Kajević i Eldina Bećirović